Jernbaneverket skylder på BaneTele

Jernbaneverkets rapport om forrige ukes togstans konkluderer med at deres beredskapshåndtering fungerte bra, og at BaneTele ligger til grunn for driftsavviket.

 

Jernbaneverket mener det lange driftsavviket oppsto fordi transmisjonsanlegget til BaneTele, som leverer datakommunikasjon til fjernstyring av signalanlegg og kommunikasjon til togene, stoppet fordi det ikke fikk strøm. Dette livsviktige nettet for togavviklingen var ikke tilkoblet reservestrømforsyning.

- Vi er helt avhengig av denne datakommunikasjonen og vi er nødt til å forsikre oss om at BaneTele får på plass reservestrømforsyning som holder kommunikasjonsnettet oppe ved strømstans, sier jernbanedirektør Steinar Killi til Aftenposten.

Kaoset startet med at Statens vegvesen kuttet to høyspentkabler med en gravemaskin ved Trafikanten. Det resulterte i en kraftig røykutvikling fra en kabelgate under Oslo S. Flere høyspent- og mange fiberkabler brant opp. Flere viktige samfunnsfunksjoner ble slått ut, deriblant kommunikasjonssentralen som drives av BaneTele.