Vannverkskandalen

Vannverkskandalen på Nedre Romerike skulle vi ha vært foruten. Varsellampene burde ha blinket for mange år siden, men dessverre var det ingen som oppdaget spillet som foregikk. De som visste noe var kjøpt og betalt. Denne saken viser også hvor farlig det kan være når politikere bekler sentrale styreverv i interkommunale selskaper. En ordfører burde aldri ha tatt på seg vervet som styreformann i slike selskap.

Det må også settes store spørsmålstegn ved revisors rolle. I denne saken har det skjedd så mye vidløftig at det er høyst merkelig at ikke revisor har funnet noe galt. Det er grenser for hvor kreativ bokføring man kan ha i et slikt selskap. Og dette er altså noe som har skjedd gjennom mange år.

Ellers skal politikere som blir påspandert turer, og som i tillegg blir utstyrt med egne biler som i vannverksaken, være ytterst varsomme. Dette så vi også i Terra-saken hvor politikere har reist verden rundt på 1. klasse. Politikerne må forstå at det ikke er noen gratis lunsj. Både i vannverksaken og i Terra-saken har de sannelig fått betale prisen. Dessverre er det innbyggerne som til syvende og sist sitter igjen med regningen.

Denne saken har også avdekket klart kritikkverdige forhold mellom vannverksledelsen og entreprenørselskapet PEAB. Det hjelper lite for næringens omdømme at det er en annen ledelse som sitter i dette selskapet i dag. Håpet er at denne saken er en lærepenge - og at man vokter seg vel for å lage slike bindinger som den vi har sett i vannverksaken i andre sammenhenger.

Det er ellers grunn til å gi honnør til Aftenpostens redaksjon som begynte å nøste i denne saken. Det ble etter hvert mye grums i vannverksaken - og til slutt fikk almennheten innblikk i en hemmelig og på mange måter besynderlig verden. Og den som beriker seg på denne måten må selvsagt ta sin straff.