Løvenskiold anker i Hakloa-saken

Godseier Carl Otto Løvenskiold anker dommen i saken om husmannsplassen Hakloa i Nordmarka. 

Løvenskiold-Vækerø, der Carl Otto Løvenskiold er eneeier og konsernsjef, anket onsdag saken til Borgarting lagmannsrett.

Løvenskiold tapte i begynnelsen av november saken han hadde anlagt mot staten, for det godseieren mente var en ulovlig ekspropriasjon av husmannsplassen.

– Anken gjelder både tingrettens bevisbedømmelse og rettsanvendelse, og elementer ved saksbehandlingen. Løvenskiold-Vækerø ønsker på prinsipielt grunnlag at en høyere rettsinstans tar stilling til disse juridiske spørsmålene, sier Løvenskiolds advokat Bjørn Stordrange.

Drevet siden 1920
Hakloa Vestre har vært drevet av familien Ødegård siden 1920-tallet, men Løvenskiold har hele tiden vært eier. I 1997 ba Jo Arne Ødegård om å få kjøpe plassen, men fikk avslag. I 2003 kastet Løvenskiold ut Ødegård.

Etter mange runder i rettssystemet bestemte staten omsider i oktober 2005 at eiendommen skulle eksproprieres til Ødegård. Saken ble avgjort av landbruksminister Lars Sponheim (V) på politisk grunnlag.

Rett til å eie
Tingretten slo fast at ekspropriasjonen sto ved lag, og at Jo Arne Ødegård har rett til å eie barndomshjemmet sitt i Nordmarka.

– Ut over de prinsipielle sidene i saken, gjelder saken for Løvenskiold-Vækerøs del et ønske om å holde Nordmarka-eiendommen samlet. Hakloa er en sentral gård i forvaltningen av eiendommen, sier Stordrange.