Vil ha ni år for vannverkssjefen

Økokrim har lagt ned påstand om fengsel i ni år og inndragning av eiendommer for tidligere vannverkssjef Ivar T Henriksen, samt bot på 15 millioner kroner til Peab.

Vannverkssaken

* Oktober 2005: Aftenposten avslører at Ivar T. Henriksen, direktør for Nedre Romerike vannverk (NRV) og Sentralrenseanlegget RA-2, har bygd opp et privat jaktparadis bestående av ni farmer i Sør-Afrika.
* Henriksen nekter å opplyse hvor han har fått pengene fra. Han blir straks permittert fra sin stilling, og blir sammen med sin sønn, Pål H. Henriksen, siktet for økonomisk utroskap.
* November 2006: Retten gir Nedre Romerike Vannverk rett til å ta arrest i eiendommer og verdier for nesten 34 millioner kroner fra den svindelsiktede vannverkssjefen Ivar T. Henriksen og hans to medtiltalte.
* Januar 2007: Det blir tatt ut tiltale mot Ivar T. Henriksen, sønnen Pål Henrik Henriksen og Eilert Støen. Senere også mot Hallvard E. Aanonli og entreprenørselskapet PEAB.
* I juni 2007 konkluderer utvalget som har gransket skandalen med at en rekke ledd sviktet i å ta ansvar for å få stanset tappingen av selskapene. Nåværende styreleder, Per Sandvik, mener tapene beløper seg til minst 67 millioner kroner.
* 8. oktober 2007: Ivar T. Henriksen, Pål H. Henriksen, Eilert Støen, Hallvard E. Aanonli og entreprenørselskapet PEAB møter i Nedre Romerike tingrett som tiltalte i saken.
* 5. desember 2007: Økokrim legger påstand om fengsel i ni år og inndragning av samtlige verdier Ivar Henriksen har. For Pål Henriksen krever påtalemyndigheten fengsel i fem år; for Eilert Støen fengsel i fire år og for Hallvard Aanonli fengsel i to og et halvt år. For PEAB påstås det bot på 15 millioner kroner. 

 

 

 

Stoltenberg avsluttet sin prosedyre i Nedre Romerike tingrett onsdag morgen med å be om strenge straffer for Henriksen og de tre andre tiltalte i den såkalte vannverkssaken.

– Sinnrikt opplegg
– Dette er den mest alvorlige korrupsjonssak som har vært behandlet i norsk rettsvesen. Henriksen skapte et system som har beriket ham og familien. Han konstruerte et sinnrikt opplegg som har vært brukt i lang tid, sa Stoltenberg.

Han mente en fengselsstraff på ni år og inndragning av samtlige verdier i Henriksens sørafrikanske selskap Unitrade Ltd. var en riktig reaksjon. Selskapet er den formelle eieren av de omtalte farmene som vannverkssjefen kjøpte i landet.

– Slik Økokrim ser det, er farmene anskaffet for utbytte av kriminell virksomhet. Vi mener det er en påviselig sammenheng mellom farmene og de straffbare handlingene, sa politiadvokat Joakim Øren da Nedre Romerike tingrett ble satt onsdag morgen.

Direktørens sønn
For Henriksens sønn, Pål Henriksen, ble det lagt ned påstand om fem års fengsel.

– Pål Henriksen har vært en aktiv deltaker i det som er skjedd, var ansatt i selskapene og har gjort seg skyldig i grovt tillitsbrudd. Han var sønnen til direktøren og hadde personlig vinning. Også her må det være tale om en lengre ubetinget fengselsreaksjon, sa Stoltenberg.

De to medhjelperne Eilert Støen og Hallvard E. Aanonli bør ifølge aktoratet straffes med henholdsvis fire og to og et halvt års fengsel. Begge spilte en viktig rolle for at Henriksen kunne underslå midler fra vannverket, og for å ha medvirket til å frakte penger ut av Norge og til Sør-Afrika, anførte aktor.

Ny standard
Også entreprenørselskapet PEAB bør straffes, og Stoltenberg la ned krav om selskapet bør betale en bot på 15 millioner kroner.

– Det er ingen rettspraksis på slike omfattende saker i Norge. Her må retten sette en ny standard. Økokrim mener av allmennpreventive grunner at det skal reageres strengt, avsluttet Stoltenberg med før han la ned påstandene.