Lettere å kjøpe eiendomsselskap

Nærings- og handelsdepartementet har fastsatt en ny forskrift som gjør det mindre byråkratisk å finansiere kjøp av eiendoms- aksjeselskaper. 

Tiltaket er en del av regjeringens forenklingsarbeid for næringslivet.

De fleste næringseiendommer eies av aksjeselskaper. Kjøp av næringseiendom skjer i dag stort sett gjennom kjøp av aksjeselskapet som eier eiendommen. Den nye forskriften gjør at det ikke lenger er nødvendig for kjøpere av ”rene” eiendomsaksjeselskaper (”single purpose”-selskaper) å søke departementet om dispensasjon fra aksjelovens forbud mot å bruke selskapets egne midler som sikkerhet ved oppkjøp av selskapet.

Forskriften gir et generelt unntak fra forbudet, som gjør at eiendomsaksjeselskaper på visse vilkår kan stille sikkerhet i form av pant i fast eiendom i forbindelse med kjøp av aksjene i selskapet.

- De nye bestemmelsene vil være et gode for aktørene i eiendomsbransjen ved at de slipper å sende inn søknad om dispensasjon. Heretter kan eiendomstransaksjonene gjennomføres raskere og enklere når man ikke lenger er avhengig av saksbehandling i departementet. I disse sakene der hensynene bak forbudet i aksjeloven ikke slår til, er det fornuftig både for næringslivet og for departementet å gi et generelt unntak i forskrift, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Forskriftsforslaget fikk solid støtte i høringsrunden. Aksjelovens forbud tar sikte på å ramme spekulative disposisjoner til skade for selskapet, kreditorene, aksjeeiere og de ansatte. For å komme inn under de nye reglene er det derfor en forutsetning at eiendomsaksjeselskaper ikke har annen virksomhet enn eiendommen, ikke har ansatte, kun én aksjeeier og ikke har andre vesentlige kreditorer enn den som finansierer oppkjøpet.

Den nye forskriften inngår som en del av regjeringens prosjekt Kartlegging og forenkling 2006-2009, som tar sikte på en betydelig reduksjon av næringslivets kostnader ved oppfyllelse av informasjonskrav.

- All lovgivning i Norge som inneholder informasjonskrav rettet mot næringslivet omfattes av dette prosjektet. For meg som leder dette arbeidet er det derfor viktig å gå foran med et godt eksempel og komme med konkrete forenklingstiltak for næringslivet. I forhold til høringsforslaget er forskriften i tillegg gjort enda mer brukervennlig, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Se hele forskriften på Lovdata