Mailatunet

Mailatunet

Mailatunet
Sted: Geilo
Entreprisekostnad eks mva: 74 millioner kroner
Bruttoareal: 6.488 kvadratmeter inkl garasje
Prosjekttype: Nybygg
Byggherre: Bergen Banking Eiendom
Byggherreombud: Takst & Prosjektservice
Totalentreprenør: LBA (Larsen Atterås og Brosvik)
Arkitekt og ansvarlig søker: LUND & partnere arkitekter
Interiørarkitekt: Designers House
Rådgivere: RIB: Smidt & Ingebrigtsen - RIV: SWECO Grøner - RIE: Profitek Hallingdal - RIBr: Conradi l RIAku: Kilde Akustikk - RIGeo: Multiconsult
Entreprenører og leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: Geilo Tomteservice - Takementer: Ringsaker Takelementer - Ytterveggelementer: Trysil Byggsystem - Tømrer: RH-Maskin - Elektriker: Profitek Hallingdal - Rørlegger: Geilo VVS - Ventilasjon: OK Ventilasjon - Kjøkken og hvitevarer: Myriad l Vinduer og balkongdører: Norgesvinduet Svenningdal - Parkett, dører og listverk: Format gulv og interiør - Flislegger (innv.): Murmester Poul Markussen - Flisleverandør: Odin Flissenter - Murer (utv.): RH-Maskin - Malermester: O. Paulsen & Co - Garderobeskap: Sigdal Kjøkkensenter - Baderomsmøbler: Geilo VVS

For å få rasjonell, rask og rimelig produksjon valgte totalentreprenøren Larsen, Atterås & Brosvik AS å føre de fem byggene i Mailatunet på Geilo opp med ferdige vegg- og takelement.

De fem byggene i Mailatunet ligger rundt et tun, og har til sammen 44 leiligheter. Prosjektleder Stig Hole i LAB forteller at ved å bruke elementer spares tid og lønnskostnader, fuktproblemer unngås og kvaliteten blir bedre enn ved tradisjonell plassbygging.

Sparte et halvt år
Tid ble spart både ved at elementene ble produsert samtidig som parkeringskjeller og bæresystem ble bygget på tomten, og ved at montering av elementer foregår raskere enn tradisjonell plassbygging. Ifølge Hole sparte LAB et halvt år i forhold til plassbygging.

- Vi sparte også betydelige kostnader på lønninger til dyre, tilreisende tømrere og på lavere stillaskostnader. I tillegg har vi unngått usikkerheten ved utendørsbygging i fjellet om vinteren.

Solrikt
Mailatunet ligger solrikt til på Vestlia. Tomten er 4,7 mål. Grunnen bestod av morenemasser og leire. På grunn av høy grunnvannstand måtte garasjen støpes vanntett og med flomsikring.

Byggene har et samlet areal på 6.488 kvadratmeter, inkludert et
parkeringsanlegg på 2.070 kvadratmeter. Hvert bygg har tre etasjer. Tiltakshaver er Bergen Banking Eiendom AS. LAB har ført opp byggene i samspillskontrakt. LABs entreprisekostnad er 74 millioner kroner ex mva. Byggearbeidene startet i midten av mai 2006, og byggene har innflytting i perioden oktober til desember i år.

Høy standard
Leilighetene varierer fra 67 til 137 kvadratmeter BTA. Salgsprisen har lagt fra 44.000 til 50.000 kroner per kvadratmeter inkludert garasjeplass. Hole beskriver standarden som høy.

Mellom de fem byggene er det et tun. På en del av tunet er det en brosteinslagt forsamlingsplass hvor det kommer natursteinsmurt vedfyrt utepeis og også innmurt gassgrill, samt benker. Det kommer også flere sandkasser og lekeplasser. Hole beskriver Mailatunet som barnevennlig.

Saltak og arker
Byggene har tilnærmet rektangulær form sett ovenfra. Under bakkenivå ligger det en plasstøpt garasje. Bærende konstruksjon er i stålsøyler og stålbjelker, med hulldekker som etasjeskillere. I tredje etasje er det limtre og stål i bærekonstruksjonen for tak og hems. Takene har saltaksform, og er tekket med Lafarge Minster takstein som gir et skifertakpreg. Leilighetene i tredje etasje har arker. Fasadene har kraftig, stående, gråbeiset trepanel, med innslag av stein. Inne i leilighetene er det parkett, skifer, keramiske fliser, tapet, malte gipshimlinger og gipsvegger og trepanel, etter kundens valg.

Oppvarming skjer med gasspeiser og elektrisitet. Det er installert FG-godkjent automatisk brannalarmanlegg i byggene og i garasjen. God tilkomst til alle tekniske installasjoner bidrar til enkelt vedlikehold.

Flere utfordringer
Hole sier at en av de største utfordringene i byggingen av Mailatunet har vært grunnforholdene med høy grunnvannstand. - Det har også vært viktig å holde tidsplanen for å unngå å måtte utføre en del arbeidsoperasjoner på Geilo om vinteren. På grunn av bygging med elementer i tak og fasade måtte prosjektering skje tidlig. Tak- og veggelementer ble valgt for å få tett hus før vinteren satte inn.
Det har også vært viktig å få avklaring på kjøpernes ønsker så tidlig som mulig.

Sivilarkitekt Tor Lund i LUND & partnere arkitekter forteller at det forelå en ferdig reguleringsplan for området da vårt arkitektfirma ble engasjert. - Reguleringsplanen legger opp til en fortetting langs veien som går forbi Mailatunets tomt. Vår største utfordring ble dermed å planlegge slik at Mailatunet vil passe inn i et fortettet område. Mailatunet ble dermed annerledes enn et hytteprosjekt ville vært.


Flere prosjekter