Ekstremvær øker faren for leirskred

100.000 nordmenn bor i rasfarlige områder det vil koste over en milliard kroner å sikre, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat.

 

Mer ekstremvær med kraftig nedbør og flom kan øke rasfaren.

- Erosjon i kvikkleireområder som følge av flom i elver og bekker er en faktor som kan gi farlige situasjoner, sier avdelingsdirektør Anne Britt Leifseth i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til Nationen.
Kvikkleire er marin leire som har fått redusert saltinnhold ved utvasking av grunnvann. Ved ytre påvirkning for eksempel ved erosjon vil leira bli flytende, og skred kan ramme store områder.

Kartleggingen av områder med potensielt ustabil kvikkleire ble påbegynt i 1978, etter den store rastragedien i Rissa i Nord-Trøndelag.
Til nå er 1.500 soner på til sammen 500 kvadratkilometer kartlagt, blant annet i Telemark, Vestfold, Østfold, Akershus, Oslo, Trøndelag og Troms.

- Det er viktig at folk som bor i områder med marin leire ikke gjør eventuelle gravearbeider eller annen anleggsvirksomhet uten at skredfaren er vurdert. Stabile leirmasser kan plutselig bli farlige hvis det graves i dem, sier Leifseth.

Byer det er påvist kvikkleireområder i er Drammen, Skien, Porsgrunn, Larvik, Fredrikstad, Sarpsborg, Trondheim, Skaun i Sør-Trøndelag og Meråker i Nord-Trøndelag.