Nye Gamlebyen

Nye Gamlebyen

Nye Gamlebyen
Sted: Oslo
Kontraktsum eks mva. 194 leiligheter: 230 millioner kroner
Prosjekttype: Boliger
BRA, hus Sverre: 2567 kvm
BRA totalt: 12740 kvm
Antall leiligheter, hus Sverre: 44 leiligheter
Byggherre: Obos og Skanska Bolig
Totalentreprenør: Skanska Norge
Arkitekt: Arcasa Arkitekter
LARK: Asplan Viak
Rådgivere: RIBR, Lyd, EL: Multiconsult - RIB: Dr.tech. Olav Olsen - Geolog: NGI - RIG: Skanska konstr. avd - VVS: Helge Lium
Underentreprenører og leverandører: VVS-Rørleggerarbeid: Ing. Sverre Hollie - VVS-ventilasjon: Komplett Bygg - El-inst: Sæther Elektriske - Prefab: Kynningsrud Prefab - Grunnarbeider: T. Engene - Fjellsikring: Entreprenørservice / Fjerby - Kjøkken/garderobe: Norema - Taktekking: Icopal Tak Øst - Badebokser: Parmarine - Brannsikring: Norsk Brannforebygging - Byggvarme: UCO Utleiecompagniet - Vinduer: NorDan - Innv.dører: Swedoor - Nettingboder. Team Bygg - Asfaltering: Skanska Asfalt - Stillas: NSL Østlandet - Lås og beslag: TrioVing - Parkett: ParkettPartner - Flytende gulv: Aker Byggeteknikk - Kjerneboring: Mimax Betong & Asfalt - Gulv på grunn: Betong og Industrigulv - Rekkverk: F. Burmeister - Skyvedører: Team Innredning - Malerarbeider: Malermester Buer Drammen - Mur og puss: Mjøndalen Mur & Puss - Bemanningsbyrå: Adecco Norge 

Det er sus over Gamlebyen i Oslo, og navnevalget på de fire nye blokkene under Ekebergåsen bringer oss helt tilbake til kampen mellom baglerne og birkebeinerne på 1200-tallet.

Salige kong Sverre halset etter vettskremte baglere to ganger i Oslo, begge gangene oppetter de bratte skrentene i Konowsgate, akkurat der det i februar 2009 vil stå ferdig 200 leiligheter.

Skanska Norge er totalentreprenør på boligprosjektet Nye Gamlebyen, og byggherrer er Obos Nye Hjem AS og Skanska Bolig AS, gjennom selskapet Konowsgate 9 AS. Flere spennende boligprosjekter i strøket de siste årene, viser en merkbar fornyet interesse. Tomta er svært krevende for Skanska da de for noen år siden valgte å satse øverst i Gamlebyen.

– Det har tatt litt tid å få til et realiserbart prosjekt på tomta, med en langvarig omreguleringsprosess. I tillegg har beliggenheten store byggetekniske utfordringer, med betydelige kostnader knyttet til fjellsikring og forurenset grunn, sier prosjektsjef i Skanska Bolig, Oddvar Svartdal. Tomta ligger i armkroken til Ekebergåsen, med fjellskjæringer på opptil 12 – 13 meter i bakkant. Og som om det ikke var nok, grunnen består hovedsakelig av alunskifer.

De færreste vet at ”Christian og Magdalenas Alunverk”, ble anlagt her i 1737. Det positive som kan sies om alunskifer er at det kan benyttes til fremstilling av gule og røde farger. I dagbruddet ble det tatt ut enorme mengder alunskifer, fram til verket ble nedlagt i 1815.

Fjellklatrere og kraner innledet sikringsarbeidene i mai 2006. Fjellsiden måtte være stabil, og lange bolter ble satt inn for å feste fjellsikringsnettene som skulle hindre småras. I tillegg er 11 forspente lissestag, hver på 20 meters lengde, satt inn. Jobben tok ca et år og ble utført til Skanskas store tilfredshet av Fjerby, en underentreprenør til Entreprenørservice. Alunhåndtering og – sikring, og ikke minst bortkjøring av de om lag 15.000 kubikkmeterne alunskifer, medførte store kostnader. I grunnen og på alle vegger under bakken er alunskiferen forseglet med 10 cm betong med SR-sement, spesialsement tilpasset betong i sulfat – og nitratholdig miljø..

De fire byggene har bærende leilighetsskillende vegger og avstivende trappekjerner, og med bærende, avstivende sandwich yttervegger. Alle blokkene har garasje under blokkene og felles innkjøring fra Konowsgate. Den siste lavblokka, Eufemia, mot Konowsgate vil være på fem etasjer med 72 leiligheter.

Den første blokka i borettslaget Sverre er nå ferdig og beboerne flytter inn. Den er på 7 etasjer, og har 44 leiligheter. Størrelsen varierer, men hovedtyngden er 2-roms i størrelse 35 – 46 kvm. Men det finnes også 1- 4- roms fra 23 til 84 kvm. De tre øverste blokkene er tilnærmet like, høyden varierer noe, men alle har balkonger på åtte til ti kvadratmeter, de fleste mot vest. Noen har også luftebalkong på baksiden. Høyt nok opp i blokka blir du møtt av en fantastisk utsikt, som alle kan nyte på de spandable, felles takterrasene.

Kynningsrud Prefab, som i tillegg til montering av betongelementene, har også hatt prosjekteringen av prefab og bæresystem sammen med Skanska Norge. Kynningsrud Kran er underleverandør til Kynningsrud Prefab. – Dette er den største jobben vi har hatt for Skanska i Oslo. Samarbeidet har gått veldig greit, vi kjente jo en del av de sentrale aktørene fra tidligere også, sier salgssjef Helge Sagen i Kynningsrud Prefab.

- Jobben var atskillig mer omfattende enn vi kunne se for oss, både med sikringsarbeidene og alunskiferen. Nå haster det med å få dekket alunskiferen med betong før frosten kommer, sier prosjektleder Per Kristian Andresen i Skanska Norge. Denne tomta er av det virkelige trange slaget, der lagerplasser stadig må flyttes på. En garasjekjeller under og mellom blokkene bidrar også til nøye planlegging når det gjelder logistikk. Skanska Norge har hatt omlag 20 mann i arbeid og har stått for alt tømmerarbeid og plasstøpt betong på plassen.

Skanska Bolig har byggherrens prosjektledelse og meglerne til OBOS står for salget av Nye Gamlebyen. – Vi forholder oss til Skanska Norge som en entreprenør med en konvensjonell totalentreprise, men det er positivt at vi kjenner hverandre godt, sier prosjektsjef Svartdal i Skanska Bolig.

Prisnivået i området har hatt en gunstig utvikling. Salget i det første bygget gikk svært bra, alt ble raskt utsolgt. I de to neste byggene er det kun tre leiligheter som ikke er omsatt. Og resultatet av overleveringen i det første bygget? Null feil på 44 leiligheter.

Tekst og foto: Trond Joelson 


Flere prosjekter