Gasslekkasje stanser Ormen Lange

Ormen Lange er fortsatt stengt, og grunnen til stengningen oppgis nå å være testing av landanlegget etter en gasslekkasje. 

Da Hydro sist fredag første gang opplyste om driftsstansen, ble det sagt at årsaken var rusk i systemene og at kompressorene måtte undersøkes. Hydro mente at driften skulle være i gang igjen over helgen.

Til uka
Tirsdag var det fortsatt usikkert når Ormen Lange-anlegget kunne komme i drift igjen. Informasjonsansvarlig for Ormen Lange og Draugen i Norske Shell, Kitty Eide, sier til NTB at en gasslekkasje alltid tas alvorlig og at det ble foretatt en kontrollert nedstengning av anlegget for å gjennomføre reparasjonen. Dette er nå gjort, og det pågår testing av systemene.

– Hvor lenge denne testingen vil pågå, vet vi ikke. Jeg regner med at driften vil være i gang igjen i løpet av uka, sier Eide.

Hun opplyser at lekkasjen ble lokalisert til selve landanlegget og ikke til rørledningene i havet.

Dårlig butikk
Norske Shell overtok driftsansvaret for Ormen Lange 1. desember og har etter dette ikke eksportert så mye som en kubikkmeter gass fra anlegget.
Noen lukrativ butikk har de første dagene derfor ikke vært for Shell.

Ormen Lange skal levere gass gjennom gassrørledningen Langeled til Easington i England, tilsvarende 20 prosent av britenes gassbehov. At Ormen Lange står, betyr ikke at britene går tom for gass.

– Teknisk er det fullt mulig å sende gass til Easington fra for eksempel Troll via Sleipner, sier informasjonssjef Kjell Varlo Larsen i Gassco til NTB.

– Det er helt opp til selskapene. Teknisk er det ikke noe problem, og det ble sendt gass fra andre felt til Easington i et helt år før Ormen Lange ble åpnet, sier Larsen.