Kringsjå Studenthjem

Kringsjå Studenthjem

Kringsjå Studenthjem
Sted: Oslo
Kontraktsum inkl. mva: 91 millioner kroner
Bruttoareal: 18.000 kvm
Prosjekttype: Rehabilitering studentboliger
Antall leiligheter: 410
Byggherre: Studentsamskipnaden i Oslo
Generalentreprenør: Multibygg
Arkitekt: LMR Arkitektur
Rådgivende ingeniører: RIB: Rambøll - Elektro og VVS: Sweco Grøner
Underentreprenører og leverandører: Riving, betongsaging og hulltaking: Veolia Miljø Entreprenør - Muring: Murmesterne Pedersen og Gran - Glass inngangsfelt: Sagstuen - Fuging: Øyan & Schie Fuging - Stålarbeider: Kinder Service & Montasje - Taktekking: Protak - Branntetting: Vestfold Brannsikring - Rør: NVS avd. Thorhauggruppen, Oslo Isolasjonsservice - Ventilasjon og klima: Haaland Klima - Datainstallasjon: Datelco - Vinduer: NorDan - Dører: Vest-Wood - Kjøkken: Norema - Takluker: Everlite (ACO Plastmo) - Byggematerialer: Optimera - Glass i inngangsfelt: Friva - Skilter: Norsk Skiltservice - Dørpumper: Møller Undall - Sanitær: Brødrene Dahl / Øglænd System - Ventilasjonsvifter: Exhausto - Føringsveier: Wibe; Thorsman Lexel Electric - Fordelinger: Langsjøen Elektro - Porttelefon: Urmet 

Studentene forandrer seg, det gjør behovet for studentboliger også. Rehabiliteringen er en suksess og kan bli rollemodell for andre.

– I årenes løp er det foretatt nødvendig vedlikehold og oppgraderinger, men nå så vi også et behov for omstrukturering parallelt med oppussing og rehabilitering. Hybelbyggene sto ferdige på begynnelsen av 1970-tallet, og studentgrunnlaget har forandret seg. Det består nå av alt fra 19-åringer til par og familier. Tanken er at vi skal ha et tilbud som passer alle studenter, sier prosjektleder Øistein Myhrvold i Eiendomsavdelingen i Studentsamskipnaden i Oslo (SiO).

Byggetrinn 1 på Nye Kringsjå Studentby (NYKRI) står nå ferdig og omfatter 410 leiligheter i Olav M. Troviksvei 2 – 4, 20 – 22 og 50. Disse har gjennomgått en total rehabilitering, i tillegg til en svært omfattende omarbeiding av utearealene. Det har bestått av to fireetasjers lavblokker og en høyblokk på 13 etasjer med 288 enheter. Multibygg har vært generalentreprenør i prosjektet som ble delt opp i tre delleveranser.

Området har nå fått en universell utforming. Boenhetene i første etasjene i lavblokkene er åpnet opp og har egen utgang til uteområdet. – Det var viktig å aktivisere området, sier arkitekt Wenche Engseth hos LMR arkitektur. Lavblokkene har nye balkonger på gavlveggen mot syd. Høyblokka har nå et viktig løft i uttrykket; enkelte av betongelementene mot Sognsveien er fjernet og erstattet med et lyssatt, soldempende glassfelt på 40 meters høyde. I tillegg har alle nye vinduer også fått fargerike glassfelt. Dårlige balkonger er rehabilitert og samtlige håndløpere er erstattet.

Mindre enheter
Det er nå en variert leilighetssammensetning. Færre enheter, men med omtrent like mange beboere, noe som innebærer at flere kan bo sammen. Flere har eget kjøkken, og fellesarealene er i enkelte tilfeller blitt dobbelt så store. Soneinndelingen forbeholder lavblokkene for par og barnefamilier. I høyblokkas er flere mindre slått sammen til større og mer hensiktsmessige enheter. De fleste er toroms med nye plassbygde bad, alle med gulvvarme. Høyblokka har nye radiatorer, oppvarmet fra et oppgradert fyrhus. Et nytt energioppfølgingssystem gjør at hver enhet faktureres for sitt energiforbruk.

– Alle tekniske installasjoner er fjernet. Svært lite av innmaten kunne resirkuleres. PCB-holdige vinduer og asbest i rør og isolasjon måtte saneres i henhold til forskriftene. Flere hundre hulltakinger er foretatt i betong og i teglvegger, og nye vinduer og dører er satt inn, sier prosjektleder Jostein Fuglerud hos generalentreprenør Multibygg.

Multibygg har selv hatt det meste av tømmer -og snekkerarbeid, i tillegg til montering av kjøkken, dør- og vindusmonteringer og branntettinger. Tidsrammene var stramme. På det mest intensive var 92 mann i produksjon på Kringsjå. – Yrkestoltheten var å klare å få kabalen til å gå opp. Det ble kjørt med streng regi, alle materiellbestillinger ble lagt inn på webordre. Nøkkelen til effektiv styring er god informasjonsstruktur og produksjonsplanlegging, presiserer Fuglerud. Blokkene ble overlevert i begynnelsen av juli i fjor, høyblokka ble overlevert i to omganger i år, til påske og i slutten av juni, alt etter kontraktfestet dato.

Rehabiliteringer i slikt omfang stiller krav til kildesortering på byggeplass. Oslo kommune ønsker å være en foregangskommune, og Plan – og bygningsetaten lanserte i år Byrådets årlige kildesorteringspris. Der er NYKRI-prosjektet nominert som et av tre for sitt kildesorteringsarbeid. Det øvrige HMS-arbeidet på Kringsjå har også vært vellykket; Det er ikke registrert ett eneste fravær grunnet skader.

Suksessprosjekt
Det er første gang det gjøres rehabilitering på studentboliger av denne typen. Husbanken har bedt om en ekstern rapport vedrørende byggetrinn 1. NYKRI, spesielt høyblokka, og involverte parter er evaluert, for å se om erfaringene kan komme andre byggeprosjekter til gode. Konklusjonen er at rehabiliteringen på Kringsjå var svært vellykket, og at kunnskapen kan nyttes i tilsvarende høyhusrehabilitering andre steder. Visjonen er at alle boenhetene på Kringsjå skal få samme ansiktsløfting innen 2015. Det er nok å ta av, bare Studentsamskipnaden i Oslo disponerer ca 7000 boenheter.

– SiO kommer til å starte opp neste byggetrinn på prosjekteringsnivå, men vi må ha de økonomiske rammene på plass før vi setter i gang selve rehabiliteringen, sier Øistein Myhrvold.

Tekst og foto: Trond Joelson 


Flere prosjekter