Iskanten

Iskanten

Iskanten
Sted:
Bergen
Totalkostnad: 110 millioner kroner
Bruttoareal: 12.000 kvadratmeter
Prosjekttype: Nybygg
Byggherre: Vestkanten
Totalentreprenør: Skanska Norge
Arkitekt: Arkitektkontoret Røstøen
Rådgivere: RIB: Opticonsult - RIV: Vest-Consult - RIE: Handegård og Pedersen - RIAku: Kilde Akustikk - RIBr: Conradi
Underentreprenører og leverandører: UE-grunnarbeider: Vassbakk & Stol - UE-ventilasjon og automatikk: Gunnar Karlsen - UE-rørarbeider: Chr. M. Vestrheim - UE-tele og elektro: Geir Dalhaug - UE-kuldeteknikk: Teknotherm - Stålkonstruk. / rekkverk foajé: Johs Alsaker Eftf. - Profilerte takplater og fasadeelem.: Lars Jønsson l Tømrer- og himlingsarb.: Sanacoustic Byggmontering - Glass- og aluminiumsarb.: Bergen Glass og Fasade - Taktekking og membraner: IcopalTak Vest - Gulvstøp og gulvavretting: Hummervoll Industribelegg - Puss og murarb.: Murmester Strand - Malerarb.: Maler - Flislegging: Bru & Wiese Hansen - Kjølerør: NVS Spennkabler: KB Spennteknikk - Gulvbelegg: Kenneth Eliassen - Porter: Crawford Norge - Branngardin: BVS Brannvernsystemer - Vant: Isbaneteknikk - Levering innerdører: Swedoor - Levering ståldører: Ulefoss Brug - Rekkverk: Bjartmar Rinde - Byggvask: Eli`s Rengjøringsbyrå

 

Siste tilvekst til kjøpesenteret Vestkanten i Loddefjord i Bergen er nybygget Iskanten, som inneholder ishockeybane, curlingbaner, butikker og servicefunksjoner.

I en by der de naturlige isforholdene kan variere noe, er ishaller eneste sikre måte å gå på skøyter på. Ishockeybanen skal også brukes til kunstløp og annen skøyteaktivitet. Nabobygget kalles Vannkanten, og inneholder et badeland. Vestkantens strategi er å være et opplevelsessenter like mye som et kjøpesenter.

15 millioner i gave
Iskanten har vært planlagt oppført i mange år, men noe av finansieringen har manglet. Bygget er kostnadsregnet til 110 millioner kroner. Av dette koster ishallen, inklusiv curlingbaner, cirka 50 millioner kroner. Det ble fart i planleggingen av bygget da Trond Mohn ga 15 millioner kroner til prosjektet. Mohn har gitt mange gaver til bygging av idrettsanlegg i Bergen.

Ishall i tredje etasje
Iskanten er på 12.000 kvadratmeter, og har fire etasjer. Det eies av Vestkanten kjøpesenter og Stiftelsen Iskanten. Bak stiftelsen står Trond Mohn, Bergen kommune, Hordaland fylkeskommune, Vestkanten, Stor-Bergen Boligbyggelag.

Bygget er tegnet av Arkitektkontoret Ulf Røstøen AS og er bygget i totalentreprise av Skanska Norge AS. Byggestart var i september 2005, og bygget stod ferdig i september i år.

Det er svært uvanlig at ishaller ligger i tredje etasje. Dette stiller helt spesielle krav til de bygningstekniske løsningene. Under ishockeybanen og curlingbanene er det cirka 27 kilometer med kjølerør.

Sivilarkitekt Ulf Røstøen i Arkitektkontoret Ulf Røstøen forteller at den største utfordringen i prosjektet har vært fasaden. - Det har vært krevende å få fasaden til å se skikkelig og tiltalende ut når det ikke er vinduer i den. Dette er løst med å bruke glass i forskjellige farger.

Tetting og isolasjon
Bygget er tilnærmet rektangulært. Bærende konstruksjon er i plasstøpt spennarmert betong. Stig Solbjør i KB Spennteknikk forteller tre plan i bygget er armert med etterspente Cona Single spennkabler, på til sammen 26.000 meter. Taket bæres oppe av ståldragere, og har isolerte Paroc-elementer utvendig. Fasadene består av glass i ulike farger.

En annen viktig utfordring var de bygningsmessige konstruksjonene som var nødvendig siden ishallen er plassert i tredje etasje. Prosjektleder Torodd Langeland i Skanska forteller at det er strenge krav til tetting og isolasjon mot underliggende etasje. - I tillegg er bygget generelt komplekst med mange funksjoner og aktiviteter. Det har derfor strenge krav til lydisolasjon. De mest spesielle løsningene i bygget er knyttet til isbanen; tetting, lyddemping og avrenning ved årlig nedtining. I praksis er det et tett tak på gulvet over andre etasje, som ishallen er bygget oppå.

 


Flere prosjekter