Nordmann med på verdensrekord

Støpingen av kjernen og veggene til verdens høyeste bygg, Burj Dubai, ble i høst avsluttet på utrolige 601 meter over bakken. En av de som har fulgt støpen tettest er nordmannen Geir Jensen. 

Geir Jensen er nemlig daglig leder for Doka Gulf som har levert forskalingen til verdensrekordbygget.

– Vi har hatt forskalingsansvaret for alle vertikale flater i bygget. Arbeidet er utført med et komplett selvklatrende hydraulisk forskalingssystem, sier Jensen. Til prosjektet har Doka også levert et vindbeskyttelsessystem som skjermer arbeidene med byggets dekker. Den såkalte innhusingen, som er de gule flatene vi ser på bildet, beskytter tre og tre etasjer av gangen og blir i likhet med forskalingen løftet av et selvklatrende hydraulisk system.

Kjerne- og veggforskalingssystemet har hatt en høyde på 3,60 meter, noe som er den gjennomsnittlige etasjehøyden i Burj Dubai. Hele forskalingen har strukket seg rundt bygget med en lengde på 1200 løpemeter.

– Forskalingen har stått på 250 titonns hydrauliske jekker som er festet til konsoller som har klatret på klatrestenger på utsiden av bygget, sier Jensen. I teorien kunne hele forskalingssystemet klatret samtidig, men størrelsen på Burj Dubai tilsa en mer oppdelt støpesyklus. Doka har i løpet av 2,5 år klatret én etasje per tredje dag. En dag i uken har gått med til service og vedlikehold av forskalingssystemet.

Burj Dubai vil til slutt bli cirka 818 meter høy. Det planlegges nemlig en avslutning av bygget i stål på over 200 meter. Høres ut som en liten utfordring det også.

Les mer i Byggeindustrien nummer 16.