Milliardbøter til glassprodusenter

Europakommisjonen har gitt fire produsenter av plateglass bøter på 3,9 milliarder kroner for ulovlig prissamarbeid. 

Med en samlet markedsandel på minst 80 prosent solgte Asashi, Guardian, Pilkington og Saint-Gobain plateglass for 13,8 milliarder kroner til kunder i EØS-området i 2004. Denne type glass blir blant annet brukt i vinduer, glassdører og speil i alle type bygg.

Amerikanske Guardian får den største boten på 148 millioner euro, mens britiske Pilkington følger hakk i hæl med 140 millioner euro. Franske Saint-Gobain har fått en bot på 133,9 millioner euro, mens japanske Asashi slipper "billigst" unna med 65 millioner Euro.

Gjennom en rekke møter organiserte de fire produsentene flere runder med prisøkning. De utvekslet sensitiv informasjon, avtalte minstepriser og handelsvilkår med sikte på å øke eller stabilisere prisene, og de overvaka gjennomføringen av avtalene. Møtene fant sted i restauranter og hotell i ulike europeiske land.

Europakommisjonen startet etterforsking av kartellet på bakgrunn av informasjon fra flere nasjonale konkurransestyresmakter i EU. I februar og mars 2005 ble det gjennomført bevissikringer hos de europeiske datterselskapene til Asashi og Guardian og hos Pilkington, Saint-Gobain og den europeiske bransjeorganisasjonen for plateglasprodusenter. Etter den første runden med bevissikringer, valgte Asashi og det europeiske datterselskapet deres å samarbeide med kommisjonen og levere ytterligere bevis.

Konkurransetilsynet opplyser til bygg.no at de ikke har vært med i arbeidet med denne saken.