Enorme CO2-utslipp fra Melkøya

StatoilHydros anlegg på Melkøya har sluppet ut langt større CO2-mengder enn planlagt. I desember vil gassutvinningen på Melkøya komme i gang og nye hundretusener av tonn med CO2 bli sluppet ut.

Hverken teknikk eller CO2-utslipp har gått som planlagt på Melkøya, landanlegget utenfor Hammerfest som tar imot naturgassen som hentes opp på Snøhvitfeltet i Barentshavet.

Bare fra 23. august til 23. oktober, altså på to måneder, var utslippene fra såkalt fakling, altså brenning av overflødig gass fra produksjonen, på hele 1,099 millioner tonn, bare litt mindre enn selskapet på forhånd hadde beregnet for hele oppstartfasen på opptil ti måneder, skriver Aftenposten.

StatoilHydro innrømmer at de har vært for optimistiske i beregningene av CO2-utslipp fra anlegget på Melkøya.

- Dette er ingen ønskesituasjon. Vi har gjennom flere tiltak forsøkt å redusere faklingen. Vi er de første til å erkjenne at det har blitt større utslipp i oppstartsfasen enn vi hadde håpet på forhånd, sier informasjonsleder Sverre Kojedal i StatoilHydro til Aftenposten.

Snøhvit ble åpnet formelt 21. august i år. Men driften på Melkøya ble stanset på grunn av tekniske problemer for to uker siden. Det er foreløpig uklart når driften vil komme i gang igjen. I en e-post til SFT i forrige uke skriver StatoilHydro at man regner med å komme i gang igjen i løpet av desember.

Etter det Aftenposten erfarer har selskapet overfor Miljøverndepartementet anslått at det vil komme ytterligere 200.000 til 600.000 tonn CO2-utslipp i neste oppstartfase. Det betyr at CO2-utslippene fra fakling på Melkøya kan passere halvannen million tonn bare det første halvåret.

Norge som helhet slapp til sammenligning i fjor ut ca. 54 millioner tonn.