Som fortjent

Boligspekulantene begynner nå å få panikk. Et stort antall leiligheter kastes ut på markedet i disse dager. Men så lenge det ikke er kjøpere nok, synker prisene. Faren er stor for at panikken skal spre seg slik at spekulantene føler at det begynner å svi skikkelig - og da kommer det opp enda flere Til Salgs-skilt. Og da går prisene enda mer ned.

I de siste årene har mange spekulanter tjent grovt på å kjøpe seg inn i ikke ferdigstilte prosjekter. Ja, det har hendt at en leilighet har skiftet eier flere ganger før leiligheten var klar for innflytting. Alle som har kjøpt, har tjent på dette bortsett fra entreprenøren og den stakkaren som til slutt overtar leiligheten. Problemet at dette har vært et "vilt" marked hvor det har florert av svarte penger. Det er i alle fall ikke alle som har oppgitt sine salg til ligningsmyndighetene. Mange har puttet hundretusenvis av kroner rett i lommen.

På mange måter er det systemet som inviterte til denne utviklingen. Før et boligprosjekt kunne påbegynnes, forlangte bankene at en større andel av leilighetskomplekset var solgt på forhånd. Da slo spekulantene til. Noen har handlet stort, mens andre har kjøpt en leilighet dann og vann. Mange er egentlig ærlige mennesker. Mange er pensjonister som styrer det hele fra f eks Spania. Dette har på mange måter vært en ekstra pensjonsinntekten. Det er også mange foreldre som har kjøpt leilighet til barn som studerer. De har da i regelen bare kjøpt en leilighet. Men det er også mange som har handlet i langt større målestokk. At denne virksomheten har kunnet holde på så lenge, skjønner ikke vi.

Nå synker prisene - og da løper spekulantene som gale for å berge mest mulig. I utgangspunktet er det de samme personene som har presset prisene opp. Det at disse taper penger tar vi ikke så tungt innover oss. Men vi synes litt synd på dem som har til hensikt å bo i de nye leilighetene og som har måtte betale overpris. Skjønt blir de boende i leilighetene noen år fremover er pengene på ingen som helst måte tapt. Bor man i sentrale områder vil den normale etterspørselen sørge for at prisene ikke går helt til bunns.

Mange synes også at det er greit at prisene går ned. Det kan bidra til at de har råd til å kjøpe en leilighet - og at de har råd til å bo der.