Må vente for å få vite størrelsen på Terra-tapet

Det drøyer før nordlandskommunene får vite hvor store tap de går på i Terra-saken. Salget av obligasjonene blir neppe ferdig før tirsdag eller onsdag.

Det opplyser pressetalsmann Jonathan Woodier i Citibank i London til NTB.
- Prosessen pågår nå, men i øyeblikket ser det ikke ut til at vi får vite noe i dag, mer sannsynlig tirsdag eller onsdag, sier Woodier.

Ifølge Jonathan Woodier vil det være långiverne (trusteres) som først får beskjed når tallene er klare. De skal så informere Terras bostyre.

Venter på tapstall
Mandag ettermiddag satte ordførerne i Narvik, Hattfjelldal, Hemnes og Rana seg i et nytt telefonmøte med advokat og økonomiske rådgivere for å prøve og skaffe bedre oversikt over hvordan prosessen blir i dagene framover.

- Det kom ikke fram noe nytt i møtet. Vi venter på tapstallene fra Citibank før vi kan komme oss videre, sier ordfører Geir Waage (Ap) i Rana til NTB.

Ifølge ordfører Kjell-Idar Juvik (Ap) i Hemnes har Terra-skandalen foreløpig satt få spor etter seg i kommuneøkonomien.

- Vi arbeider med budsjettet nå. Vi har tatt hensyn til at det ikke blir noen avkastning fra Terra-fondene, men tapene kan vi ikke arbeide inn, ettersom vi ikke vet hvor store de blir, sier han.

Innstilt på sak
Kommunene prøver nå å finne ut tapsbeløpene, redusere dem mest mulig ved å stille andre til ansvar og så finne finansielle løsninger for å fordele nettotapene over så mange år at de blir håndterbare.

Kjell-Idar Juvik sier videre at offentlige myndigheters gransking av transaksjonenes lovlighet mot kommuneloven er vel og bra, men han etterlyser også mer søkelys på selskapenes handlemåte i denne saken.

- Er det riktig at store finansaktører kan løse sine problemer i en sak som denne ved å la datterselskapet gå konkurs? Skal det være så enkelt, spør han.

Han sier ordførerne er innstilt på å gå til rettssak mot dem som kan saksøkes i Terra-systemet, selv om det ikke er all verdens penger å hente.

- Noen penger vil det være, vi synes dessuten de ansvarlige bør stilles til ansvar, sier han.

Økokrim
Det kan også hende at Økokrim griper fatt i saken. Seksjonssjef Eystein Kleven i Kredittilsynet sier til NTB at tilsynet i prinsippet er ferdig med Terra, men at det gjenstår å konkludere om man vil be Økokrim etterforske saken.

Økokrim på sin side bekrefter at det er løpende dialog mellom Kredittilsynet og Økokrim.