Nytt bompengesystem kan gi økte køer og mer klimagassutslipp

Godstransporten og næringslivet for øvrig reagerer kraftig på de kommende bompengetakstene i Oslo og Akershus. Bilene som effektivt og kollektivt frakter nødvendig gods til og fra kunder og bedrifter pålegges å betale tre ganger taksten for lette kjøretøyer.Representanter for næringslivet ber av den grunn om et snarlig møte med samferdselsminister Liv Signe Navarsete.

 

Bak henvendelsen står Norges Lastebileier-Forbund (NLF), Transportbrukernes Fellesorganisasjon TF), NHO Oslo og Akershus og Logistikk- og transportindustriens Landsforening (LTL). Takstsystemet inviterer til å spre godset på flere og mindre biler (under 3500 kg), heter det, og fremmer således en utvikling med mer kø, luftforurensing og klimagassutslipp.

Organisasjonene er uenig i denne fordelingen av kostnadene med gjennomføring av Oslopakke 3, Samtidig reagerer de på at saken ikke har vært på høring hos berørte parter før vedtak ble fattet i Oslo kommune og Akershus fylkeskommune. Hvis regjeringen nå fremmer en proposisjon på bakgrunn av de lokale vedtak , også uten en høringsrunde først, bryter regjeringen utredningsplikten.

I møtet med statsråden ønsker organisasjonene å drøfte utformingen av dette takstsystemet.