Rødgrønt ønske om mer skatt til overfylt statskasse

Nordmenn betaler i år 41,8 milliarder kroner mer i skatt enn regjeringen regnet med da statsbudsjettet for 2007 ble behandlet i Stortinget i fjor høst.

 

Det betyr at Norge i inneværende år ikke vil bruke en eneste krone av oljeformuen. I proposisjonen fra Finansdepartementet som ble sendt Stortinget på fredag, viser det nye regnestykket at i stedet for å bruke 54,1 milliarder oljekroner, vil det bare gå med 2,8 milliarder kroner i 2007.
Det ekstremt høye avviket fra anslagene i fjor høst skyldes først og fremst at nordmenn flest har betalt 41,8 milliarder kroner mer i skatt enn beregnet.
Tendensen i skatteinngangen er imidlertid slik at statsregnskapet som kommer til våren, trolig vil vise et overskudd uten at finansminister Kristin Halvorsen (SV) har brukt en eneste oljekrone. Det har bare skjedd en gang tidligere i dette århundre, og det var i 2001 under den forrige Stoltenberg-regjeringen.
Mer skatt
I denne situasjonen har både finansministeren og finanspolitikere fra Arbeiderpartiet funnet tiden inne til å varsle høyere skatter etter 2009. Fram til da er skatteløftet fra Stoltenberg og Halvorsen klart: Skattene skal holdes på 2004-nivå.
Ifølge Dagsavisen åpner likevel finansministeren for en debatt om å heve det generelle skattenivået etter neste valg. Samtidig understreker Halvorsen at profilen skal gjøre at denne økningen ikke vil ramme folk flest.
Også LO-leder Roar Flaathen og Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen stiller seg positive til en debatt om et høyere skattenivå.
Nytt utspill
I Dagsavisen søndag sier tre av Arbeiderpartiets finanspolitikere til ANB at de åpner for økt skatt i neste stortingsperiode.
Leder Morten Øye i LO Stat gikk inn for å øke skattene i neste stortingsperiode da han talte på LOs kartellkonferanse sist onsdag, men allerede dagen etter var Aps partisekretær Martin Kolberg i mediene med sterke forsøk på å legge debatten død.
Det lykkes han ikke med, skriver ANB.
- Jeg ser ikke bort fra at skattene vil øke noe etter 2009, sier stortingsrepresentant Eirin Sund.
Kollega Torgeir Michaelsen følger opp med at det må være en bred diskusjon om skatt i partiet, mens Rolf Terje Klungland slår fast at det vil være uheldig å binde seg til fortsatt å holde 2004-nivået på skattene.
- Jeg er bekymret over at det mange steder er et misforhold mellom privat velstand og offentlig armod, sier Michaelsen, som sitter i Arbeiderpartiets programkomité.
Skivebom
Finansdepartementet har i sitt forslag til statsbudsjett for 2007 gjort en skivebom i anslagene for skatteinngangen.
Det beste man kan si om bommen er at den er gledelig fordi den gjør at hver eneste krone av oljeformuen blir flyttet direkte fra norsk sokkel til utenlandske finansmarkeder i 2007.
Da budsjettet ble utarbeidet gjennom sommeren 2006 var både Norges Bank, SSB og departementet selv klare i sine prognoser på at aktiviteten økte sterkt i norsk økonomi og ville fortsette med det i minst et par år til.
Likevel ble altså anslaget for skatteinntektene undervurdert med over 40 milliarder kroner.