November mildt og grått og lite snø

November 2007 er gått inn i historien som måneden der gråvær og milde temperaturer har erstattet kjølige dager og snøføre.

 

- Ja, sier værstatistiker Bernt Lie i Bærum - med unntak av store deler av Vestlandet har november vært atskillig mildere enn normalt. Og bedre blir det ikke de nærmeste månedene, sukker han.
- Nå ved overgangen mellom november og desember har vi jo i østlandsområdet normalt hatt snø i lavlandet. I stedet opplever vi det mest grisete sølevær vi kan tenke oss. Trøsten får være at bare du kommer et par hundre meter oppover - både i nord og sør - så møter du snøen i varierende mengder. Men jeg tror at vi i lavlandet kan skyte en hvit pinne etter snø rundt juletider, sier Lie til NTB.
Høyeste temperatur 1. november ble målt til 15,1 grader, og den temperaturen ble målt både i Tveitsund i Nissedal og i Landvik i Grimstad - begge steder i Aust-Agder.
20. måned
Lie vil ikke si at siste måned var uvanlig mild, men peker likevel på at Oslo og Akershus for femte år på rad hadde høyere middeltemperatur - vel én grad - enn normalt.
I Østfold var middeltemperaturen pluss 1,7 grader over det normale, blant annet i Fredrikstad.
- Og lokalt i Østfold, Hedmark og Oppland har det for 20. måned på rad blitt målt temperaturer som er mildere enn det som har vært normaltemperatur. Dette sier jo litt om hva den globale oppvarming og klimaforandringene kan resultere i, sier Bernt Lie.
Snømangel
Store deler av lavlandet i Norge har ennå ikke fått den snøen barn og sportslige blant oss har ønsket, mens andre har fryktet. Men tidlig i november begynte det å lave ned snø i triangelet Sør-Trøndelag, den nordøstlige del av Møre og Romsdal og Hedmark, og det ble fort over én meter, sier Lie.
Værstatistikeren fra Gjettum i Bærum er langt fra å være værsjuk, men vedgår at han helst holder seg innendørs når det nå trolig kan registreres mellom 25 og 30 millimeter regn fra fredag kveld til lørdag kveld i osloområdet.
- Vi har helt klart hatt mye gråvær i november, og Midt-Norge er den landsdel som har hatt det våtest med to til tre ganger så mye nedbør som normalt, sier Lie.
Desember
Når det gjelder værsituasjonen fremover - for eksempel julemåneden desember - er det ikke mye vinteroptimisme å spore verken hos Bernt Lie eller Det europeiske værsenteret i England.
- Tre måneders prognosen fra England tilsier en ganske mild desember med temperaturer på minst halvannen til to grader høyere enn normalt. Og ser du hele tremåneders prognosen i sammenheng, vil vi i snitt i Sør-Norge få temperaturer som er opp mot tre grader høyere enn normalt. Så ja - vi kan nok skyte en hvit pil etter snøstemning rundt juletidene, sier Bernt Lie.