Stjernearkitekt rett vest

Fem år etter at selskapet til stjernearkitekten Rem Koolhaas vant arkitektkonkurransen om prosjektet på Vestbanen er han ute av prosjektet.

Årsaken skal være en splittelse mellom Koolhaas og hans tidligere partner i OMA; Joshua Prince-Ramus. Ramus har nå tatt med seg Vestbaneprosjektet inn i sitt nye firma, REX.

- På grunn av mitt begrensede engasjement, følte jeg at jeg burde trekke meg ut, snarere enn å tilegne meg prosjektet, sier Koolhaas til D2 i Dagens Næringsliv.

84 selskaper

Arkitekten Rem Koolhaas vant med sitt sagnomsuste kontor, OMA, arkitektkonkurransen sommeren 2002 i hard kamp med 84 selskaper fra hele verden da Statsbygg avholdt arkitektkonkurranse. Det nederlandske arkitektkontoret OMA med norske Rem Koolhaas i spissen, stakk av med seieren.

Åpning i 2013

12. desember i år skal Oslo kommune vedta å gi ytterligere 600 millioner til prosjektet som da vil gi en totalramme på 1,210 milliarder kroner. Målet er på komme i gang med bygging i 2009 med en mulig åpning i 2013.

Ulovlig

Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) mener det er ulovlig å gi oppdraget til et annet arkitektkontor som ikke har deltatt i konkurransen. Andre norske arkitektfirmaer vurderer nå å klage på måten prosjektet har skiftet arkitektkontor på.