Snøhvit kan bli stengt i et år

Snøhvit på Melkøya utenfor Hammerfest kan komme til å måtte holde stengt i opp til et år, frykter StatoilHydros partnere.

Anlegget har vært stengt i 14 dager, og dette er andre gang siden oktober at det har vært nødvendig å stenge gassproduksjonen.
Informasjonsleder Sverre Kojedal ved Snøhvit-feltet sa onsdag til NTB at det vil ta et par uker før driften er i gang igjen.
Men blant partnerne er bekymringene større enn som så. Opp til et års stans er skrekkscenariet enkelte av de aftenbladet.no har snakket med, ser for seg.
Kjøleproblem
Den tyske leverandøren Linde jobber nå intenst med å løse problemet. Noen løsning er ennå ikke funnet.
Det dreier seg om saltvannslekkasje i varmeveksler på landanlegget. Der skal gassen kjøles ned til 160 kuldegrader og komprimeres 600 ganger for å kunne fraktes på skip ut i verden, til det markedet som betaler best.
Men med lekkasje og uten skikkelig kjøling faller hele vitsen med anlegget bort. Da blir det stans.
Første gang
Det er første gang denne teknologien brukes. Stavanger Aftenblad får opplyst av den aktuelle kjøledelen ligger i kjernen av anlegget og vil ta lang tid å reparere den.
– Det ligger kompakt og kronglete til. Potensielt kan dette være meget vanskelig, sier adm.dir. i det tyske oljeselskapet RWE Dea, Hugo Sandal, som er feltets minste medeier.
Den største medeieren i anlegget er statlige Petoro som forvalter statens direkte eierandel på 30 prosent i prosjektet:
– Vi har ikke fått en klar og entydig forklaring på hva problemet skyldes. Foreløpig er vi avventende til hva som skjer. Vi har forstått at det er satt ekstra folk på problemet. Men per i dag kjenner vi ikke varigheten av stansen, sier informasjonsdirektør Sveinung Sletten i Petoro.
60 milliarder
Utbyggingen av Snøhvit-feltet utenfor Hammerfest har kostet nesten 60 milliarder kroner.
Før produksjonen er oppe på fullt nivå igjen, går StatoilHydro glipp av store inntekter ved salg av gassen, tilsvarende 4,1 millioner tonn LNG per år, skriver offshore.no.
Snøhvit-feltet er Europas første eksportanlegg for flytende LNG.