Togene i gang igjen

Togene kom onsdag kveld gradvis i gang igjen etter at brannen på Oslo S lammet all togtrafikk på det sentrale Østlandet onsdag morgen.

- Togtrafikken vil utover onsdag kveld sakte, men sikkert komme i gang igjen, og vi regner med at trafikken vil gå tilnærmet normalt fra torsdag morgen, sier kommunikasjonssjef i NSB persontog Anne H. Rygg til NTB.

Hun sier «tilnærmet normal trafikk» fordi togene nå befinner seg på andre steder enn de vanligvis gjør på denne tiden av døgnet.

- Vi har en stor logistisk utfordring, men vi tror at vi i stor grad vil klare å få dette til, sier Rygg.

Nattogene fra Trondheim, Bergen og Stavanger til Oslo går alle som normalt onsdag kveld. Den andre veien fra Oslo til Trondheim er det avgang til normal tid fra Oslo S med buss til Lillehammer, derfra med tog til Trondheim. Oslo-Bergen og Oslo-Stavanger har buss til Drammen, derfra nattog til henholdsvis Bergen og Stavanger.

Første gang
Jernbaneverkets folk jobbet hele onsdag på spreng for å få togtrafikken i gang igjen, og vil også måtte arbeide utover natt til torsdag.

De tekniske systemene ble meldt i orden igjen klokka 17.50 onsdag.
Det er første gang jernbanen i Norge er blitt utsatt for en så omfattende trafikkstans som følge av brann eller teknisk svikt, ifølge Jernbaneverket.
Kommunikasjonssjef Anne H. Rygg vil takke alle reisende for den tålmodighet og forståelse de fleste har vist i en kaotisk situasjon.

- Folk har stort sett tatt det med forståelse, og det takker vi for, sier Rygg.

Mye røyk
Det var en kortslutning i en strømkabel ved midnatt, natt til onsdag, som førte til brannen. Det oppsto til en voldsom røykutvikling som fylte hele avgangshallen ved Oslo S.

Ifølge Statens vegvesen kan gravearbeid i forbindelse med omleggingen av trikketraseene utenfor Oslo S har forårsaket kortslutningen, skriver Aftenposten. Vegvesenet bekrefter at en entreprenør skal ha skadet en høyspentkabel tirsdag kveld.

Kortslutningen og brannen rammet til sammen fem høyspentledninger og 26 telesamband, slik at en rekke kunder over store deler av Østlandet mistet internettilgangen onsdag morgen.

Alvorlige skader
Brannen førte til at alle togene på hele Østlandet ble stående stille. Det rammet anslagsvis 80.000 pendlere i morgenrushet. NSB jobbet til langt ut på formiddagen med å skaffe busser, men oppfordret folk også til å finne andre transportmåter eller jobbe hjemmefra.

Alle tog i Oslo, Akershus, Oppland, Hedmark, Buskerud, Vestfold, Østfold og Telemark ble rammet, og rundt omkring på stasjonene sto folk rådville uten å ha fått noe informasjon om hva som skjedde.

Anne Marie Johannessen var en av dem som ble rammet på Oslo S i morgenkaoset.

- Jeg skal på jobb på Langhus, og har så langt ventet en halvtime, sier Johannessen, som sto i lang kø for å kapre seg drosje.

- Her er det de sterkestes rett, men jeg håper det er min tur snart nå. Jeg må til skolen til mine førsteklasseelever, sier barneskolelæreren.

Og onsdag ettermiddag ventet samme kaoset da folk skulle hjem fra jobb igjen.