Kommunene avviser tilbudet fra Terra

De fire nordlandskommunene kommer høyst sannsynlig til å avvise tilbudet fra Terra-Gruppen.

Forslaget til avtalen som Terra la fram sent mandag kveld innebærer i praksis at kommunene og Terra tar like stort tap, hver på 150 millioner kroner, på de mislykkede investeringene i det amerikanske kredittmarkedet.
Det vil kommunene ikke uten videre gå med på.

- Dette er bare en halv seier, sier Narvik-ordfører Karen Margrethe Kuvaas til Dagbladet.

Hemnes-ordfører Kjell Idar Juvik er enda klarere:

- Vi står på våre krav, vi vil helt og fullt ut av dette, sier han til avisen.

Meget sterk sak
De fire kraftkommunene i Nordland - Hemnes, Rana, Narvik og Hattfjelldal - risikerer samlede tap på flere hundre millioner kroner etter investeringene i storbanken Citibank med Terra Securities som rådgivere og formidlere.
Flere eksperter mener nå at kommunene har gode kort på hånden og at de ikke uten videre bør akseptere forslaget til løsning.

- Kommunene har en meget sterk sak. Hvis den gamle obligasjonen Terra nå presser dem til å ta ansvaret for, viser seg å være konkursveddemål, er det mye som tyder på at også den obligasjonen er ulovlig. Jeg kjenner ikke detaljene, men jeg ville vært meget mistenksom, sier jussprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen til VG.

Forhandlingsutspill
Professor ved Norges Handelshøyskole Thore Johansen understreker overfor Dagbladet at selv om kommunene får tilbake investeringene de hadde før juni 2007, risikerer de fortsatt å tape alt de har investert.

Han sier at når Terra nå har innrømmet at de ikke ga gode nok råd i sommer, så bør kommunene vurdere om de tidligere rådene var gode nok.

- Dette tilbudet viser at Terra er presset, og det er selvsagt et første forhandlingsutspill. Om det er godt nok, vil vise seg, sier finansprofessor Johansen.

Vedgår feil
Administrerende direktør Svein Erik Nordang i Terra innrømmet mandag kveld at selskapets interne gransking har avslørt klare feil i informasjonen til kommunene.

Ifølge Nordang er tilbudet basert på at Terra Securities påtar seg ansvar for den del av avtalen med kommunene der Terra har gitt mangelfull eller feil informasjon.

I praksis betyr det at muligheten for skyhøye tap nå er overført fra kommunene til Terra, sa Nordang til NTB mandag kveld.

Nordang mener at tapsrisikoen er blitt betydelig overdrevet i media, i teorien opp til 900 millioner kroner.

Nordang betegner tilbudet som godt, men ettersom det innebærer at avtalen fra i sommer oppheves, betyr det samtidig at kommunene settes tilbake til den situasjonen Terra skulle hjelpe dem ut av i juni.

I dag er det påløpt et samlet tap på 150 millioner kroner på den obligasjonen som gjaldt fram til juni.

40 timers frist
Ifølge VG har Terra gitt kommunene en frist på 40 timer til å behandle forslaget til avtalen som ble lansert mandag kveld.

Innen onsdag klokken 16 må kommunene bestemme seg, etter det avisen erfarer. Det er urimelig kort frist, mener jussprofessor Bernt. Han betegner fristen som uforsvarlig og usmakelig.

- Hvis tilbudet fra Terra til kommunene hadde vært skikkelig, hadde ikke Terra hatt behov for å operere med så korte frister. Dette dreier seg om meget komplisert juss og jeg mener minst en ukes frist ville vært naturlig, sier han til VG.