Terra dekker alle tap etter juni 2007

Terra Securities holder de fire norske kommunene skadesløse for sine investeringer i amerikanske kommunelån, opplyser selskapet i en pressemelding.

Forslaget som er satt fram til de fire kommunene Hemnes, Rana, Narvik og Hattfjelldal, innebærer at Terra Securities påtar seg det økonomiske ansvaret for investeringen i den amerikanske porteføljen som forvaltes av Citibank.
Dermed får kommunene tilbake obligasjonslånet de satt med før den omstridte transaksjonen ble gjennomført i juni 2007. All kontantsikkerhet vil også bli tilbakeført kommunene. Det er penger som er betalt etter juni måned.

Innrømmer feil
Samtidig innrømmer administrerende direktør Svein Erik Nordang i Terra Securities at den interne granskingen har avslørt klare feil i informasjonen til kommunene.

Kommunene ble ikke fortalt om den såkalte triggermekanismen i det kombinerte produktet de kjøpte. Denne mekanismen eksponerte kommunene for en kursrisiko ved et så dramatisk markedsfall som det disse kommuneobligasjonene har vært utsatt for.

Triggermekanismen innebærer at Citibank hadde rett til å oppheve hele avtalen dersom sikkerheten falt under 55 prosent av pålydende verdi.

Det er denne manglende informasjonen om dette forholdet som gjør at kommunene nå har fått dette tilbudet, sier Nordang.

Fortsatt tap
Nordang sier Terra mener tilbudet er godt, men ettersom det innebærer at avtalen fra i sommer oppheves, betyr det samtidig at kommunene settes tilbake til den situasjonen Terra skulle hjelpe dem ut av i juni.

I dag er det påløpt et samlet tap på 150 millioner kroner på den obligasjonen som gjaldt fram til juni. Tapet er det samme uavhengig av investeringen som ble foretatt i juni, men det er ikke nødvendig å realisere tapet, med mindre nye kreditthendelser skulle oppstå. skriver selskapet.

De fire kommunene har dermed sluppet unna de helt store tapene som de pådro seg ved investeringen i juni, men samtidig er de tilbake til situasjonen de ønsket å komme seg ut av ved hjelp av amerikanske kommuneobligasjoner.