Skanska vil ha et mer effektivt EBA/BNL

- Vi kan ikke lenger sitte og se på at vi har et EBA og et BNL som fungerer så dårlig i forhold til de oppgaver og utfordringer vi er opptatt av, sier Skanska-sjef Geir M. Aarstad.

Skanska Norge AS har gjennom et brev fra Geir M. Aarstad til NHO-sjef Finn Bergesen bedt om at det startes en intern debatt som gir en mer handlingskraftig og effektiv organisasjon for byggenæringen.

Det brevet som Skanska nå har sendt, er en brannfakkel som opplagt kan få meget stor innvirkning på den videre prosess.

- Problemet for disse organisasjonene er at de skal favne alt fra en to-manns bedrift til bedrifter med mange tusen ansatte. Når man skal ta hensyn til alt og alle blir det lite dynamikk og innovasjon. Mitt inntrykk er at organisasjonene ikke er medlemsstyrt. Det er en utfordring i seg selv. I stedet for å være fremtidsrettet blir organisasjonene slik de nå har vært drevet gammelmodige og sementerende. Man er redd all utvikling, sier adm. direktør Geir M. Aarstad i Skanska Norge.

Han mener man nå har store utfordringer - bl. a. med den holdningen entreprenørene blir møtt med i Statens vegvesen.

- Da er det helt avgjørende at vi gjennom våre organisasjoner har folk som ikke bare skal fronte problemene, men bidra til at vi finner løsninger på det som nå ser ut som en fastlåst situasjon, sier Aarstad.

Skanska bruker årlig mellom 5 - 6 millioner kroner i kontingent i tillegg til at de har stilt til disposisjon en rekke folk til ulike verv i organisasjonen.

- Dette tar for disse menneskene mye tid - og tid er penger, legger han til.

Skanska har ikke sagt at de skal melde seg ut av organisasjonene.

- Men vi ber om at alle mulige løsninger fra vårt ståsted blir vurdert. Da må vi stille en rekke ubehagelige spørsmål. Jeg har selv vært med på å opprette BNL, men vi har vel ikke fått den organisasjonen vi så for oss - i alle fall ikke fra et entreprenørstandpunkt. BNL er alt for fragmentert - og organisasjonene slik de drives i dag er også svært kostbare. Mange mennesker er ansatt i organisasjonene - og spørsmålet vi stiller er hva vi får igjen, sier Aarstad.

- Det skal være en intern debatt i NHO-systemet om strategien fremover. Det brevet vi har sendt må sees som et bidrag i denne forbindelse. Vi ønsker at debatten skal gå internt, men vi forstår jo at dette er en så stor og viktig sak at det også blir en debatt i media. Det at Byggeindustrien og bygg.no skriver om dette er da forståelig, sier han.

Skanska har også tidligere vært opptatt av slike spørsmål. Kanskje ikke så mye i Norge, men man har hatt tilsvarende debatter i andre land. I Sverige ble det for noen år siden gjennomført nærmest en revolusjon på organisasjonssiden i byggenæringen. Tilsvarende har vi sett i andre land.

Aarstad har sendt brevet til NHO-sjefen med kopi til lederne i BNL og EBA samt til styreformann Peder B. Backe i BNL.