– Funkistak er fuktfeller

Funkishus er trendy, men eierne er ikke alltid klar over at flate tak betyr ekstra ettersyn. – Vi ser mange skader på flate tak som skyldes at sluk og takrenner er tettet av løv, sier Roy Nilsen i Anticimex. 

Anticimex utfører hvert år mange inspeksjoner av norske boliger, og vannskader utgjør en stor del av statistikken, melder selskapet i en pressemelding.

– Mange er ikke klar over hvor viktig det er å ta seg en tur opp på taket for å få vekk løv og annet rusk og rask som stenger for vannets avløpsveier. En slik høstsjekk er ekstra viktig for funkishuseiere. Funkistak er fuktfeller dersom høstjekken uteblir, sier Roy Nilsen i Anticimex, som understreker at det ennå ikke for sent å komme seg opp på taket.

Svakt punkt

I perioden 2003-2005 systematiserte Anticimex resultatet av nesten 9000 inspeksjoner av norske hustak. Hele 45 prosent av takene ble vurdert til å ha skader eller trengte utbedringer innen rimelig tid.

– Vi registrerte ikke hvor mange av takene som var flate, men vi vet av erfaring at flate tak er mer utsatt for lekkasjer og fuktskader enn skråtak, sier Nilsen.

Flate tak og store vindusflater er blitt en vanligere syn de siste årene etter at funkisstilen kom på moten igjen. De flate takene er ofte konstruert slik at de skrår inn mot midten, der et sluk slipper regnvann og smeltevann ut. Det er her skadene ofte oppstår.

– Koblingen mellom taktekkingen og sluket er alltid konstruksjonens svake punkt. Hvis sluket er tett, blir det et vanntrykk som kan føre til lekkasje. En annen felle er hvis taket ikke er laget med varmt sluk og nedløp, slik at vannet fryser, sier Nilsen.

Flate tak er ofte konstruert med en forhøyning ytterst. Et tett sluk kan derfor føre til at taket i praksis blir et basseng.

Flatest i Rogaland

Mesterhus-kjeden bygger rundt 2000 hus i året. I underkant ti prosent av husene har funkisstil med tak som bare skråner til én side, såkalt pulttak.

– Noen har også flate tak, uten at vi er så veldig glad i dette. Det krever spesielle taktekkemetoder for å unngå vannlekkasjer. De fleste av våre kunder velger fortsatt hustyper med et nostalgiske preg med skråtak eller såkalt saltak. Muligheten for lekkasjer er mindre for disse enn flate tak, sier kjedeleder Arve Solheim i Mesterhus til Newswire.

Han tror skadene blir flere på grunn av det han mener er folks manglende vaner for sjekk og vedlikehold av tak.

– Folk er generelt lite flinke til å få vekk løv og annet fra takrenner og sluk når høsten kommer. Det er veldig viktig uansett hva slags tak du har, sier Solheim.

Flate tak selger Mesterhus mest av i bynære strøk.

– Og mer i Rogaland enn i resten av landet. Det er rett og slett mer tradisjon for funkisboliger der, sier Solheim.

Tett terrasse

Også balkonger og terrasser kommer dårlig ut på statistikken til Anticimex. Av 8000 balkonger og terrasser hadde åtte prosent behov for umiddelbare utbedringer. Ytterligere 50 prosent fikk takseringsgraden TG2, som betyr at de har påviste skader eller feil, eller har en stor sannsynlighet for slike.

– Også for terrassene og balkongene er det ofte dårlige vinterforberedelser som har skylden. Og mange hus med flate tak har takterasse. På disse har sluket ekstra behov for en rengjøring før snøen kommer, siden det blir mye etterlatenskaper der mennesker oppholder seg, sier Nilsen i Anticimex.

Han tror unnasluntring fra taksjekken skyldes både makelighet og engstelse.

– Mange kvier seg nok en del for å finne fram stigen og gå opp på taket. Men det er ingen vei utenom. Akkurat som bilen har sine nødvendige vinterforberedelser, har huset sine, sier han.