To gullfeisler delt ut

Styret i Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk (NFF) besluttet i år å dele ut Gullfeiselen til to verdige kandidater. Feiselen gikk til Fritjof Andreassen og Tom Rickard Olsen.

- Begge disse har market seg i bransjen og er verdige kandidater. De har flere felles trekk; de har gjort en lang og grundig innsats for bransjen og NFF, de lager ikke støy i mediebildet, de jobber jevnt og trutt med en solid porsjon idealisme og de øser av sin iver og kunnskap, samt at de hører til rekke av Tordenskjolds soldater som trofast saler på når det trengs, forteller Ruth Gunlaug Haug, formann i NFF. Utdelingen fant sted på Fjellsprengningskonferansen torsdag.

Fritjof Andreassen
For drøy ti år siden ble den Norske tunnelarbeider hedret med rette. Nå mente de tiden var inne for å hedre den gruppen som muliggjør bransjens mange prosjekter både ved grundig planlegging og solid helhetsforståelse.

Juryen valgte å personifisere kandidaten, men ønsker samtidig a det er en honnør til den del av bransjen som ikke så ofte kommer i rampelyset. Juryen mente, med dette bakteppet, at Fritjof Andreassen var rette mann til å motta prisen.

Andreassen, som til daglig jobber i Aas-Jakobsen, har vært i miljøet siden han ble uteksaminert ved NTH i 1971. Han har hentet erfaring fra både prosjekter i oljeindustrien, fra vannkraftperioden og i de senere år i mange store samferdselsprosjekter rundt om i landet.

- Han regnes som en faglig tungvekter og bør være et eksempel til etterfølgelse for faglige karriereveier. Han er en god porsjon idealist og har dermed gjort en iherdig innsats for NFF gjennom mange år, uttaler Haug.

Tom Rickard Olsen
Den andre vinneren av Gullfeiselen, Tom Rickard Olsen, er hentet fra fagfeltet som må sies å være kjernen i det NFF holder på med.

- Han er en engasjert sjel, til tider over i pastorrollen, og ingen kan hevde han ikke brenner for arbeidet han predikerer, forteller Haug.

Han startet sin karriere i Statens vegvesen etter endt realskole i 1968, og har jobbet seg oppover i rekkene inntil han med ble over i Mesta i 2003. Han har gjennomgående vært opptatt av en sikrere hverdag for de som står i felten.

- Han er en rettskaffen mann som setter formaliteter og ansvar i fokus.

Internkontroll-forskrifter og bergforskriften er det få som behersker som han, legger Haug til.

Han er oppnevnt som ekspert og sprengningskyndig ved større hendelser og hans kunnskap er etterspurt i miljøet.

- Det er også sagt om Tom Rickard at hans største lyte er ikke å kunne si nei, sier Haug. NFF har verdsatt denne kunnskapen høyt opp gjennom årene.

- Nå er det dessverre slik at Tom Rickard er blitt forhindret fra å utøve sitt virke for en periode. Det er et stort vakuum i det arbeidet han pleide å brenne for, forteller Haug. Han har hatt et hjerneslag og har dermed noen utfordringer med språk og bevegelser. Han var likevel på plass i salen, sammen med kona Gunn, for å ta imot prisen.

Om Gullfeiselen

Gullfeiselen er en utmerkelse for fremragende innsats for Norsk bergteknologi. Styret står fritt i sine vurderinger. I følge statuttenes §4 kan Styret etter sitt skjønn velge å utdele en feisel, ingen eller flere samme år. I de senere år har Styret gjerne lagt vekt på innsats av samlende karakter.