LNS sprenger mest

Leonhard Nilsen & Sønner (LNS) er den entreprenøren i landet som har sprengt ut mest fjell i løpet av 2007.

- Mesta har lenge vært den største enkeltaktøren, men akkurat nå er det Leonhard Nilsen & Sønner, sier Thor Skjeggedal faglig sekretær i Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk (NFF). Skjeggedal har som vanlig utarbeidet den såkalte tunnelstatistikken som blir presentert i forbindelse med Fjellsprengningsdagen 22. november.

Statistikken viser at det ikke bare er Leonhard Nilsen & Sønner som har hatt et hektisk år. I 2007 blir det tatt ut i overkant av fire millioner kubikkmeter med fjell i Norge. Det er en økning på rundt 20 prosent sammenlignet med fjoråret.

- Vi har eksempler på prosjekter som drar opp statistikken, blant annet malmhavneanlegget i Narvik som blir bygget av Leonhard Nilsen & Sønner og Skanskas utsprenging av lagerhaller for Boliden Odda. I begge prosjekter er det tatt ut rundt 300 000 kubikkmeter med fjell, forteller Skjeggedal.

Thor Skjeggedal tror ikke på noe vekst på 20 prosent for 2008, men han blir ikke overrasket om tallene for kommende år havner på omtrent samme nivå eller øker litt. Jernbane er et område hvor det forventes vekst til neste år. Sprengningsaktiviteten i forbindelse med jernbane har ligget på null i tilnærmet tre år, men med utbyggingen av nytt dobbeltspor mellom Sandvika og Lysaker, vil dette segmentet øke til neste år.