Tak må måkes

I løpet av de fleste eksisterende bygningers levetid er det nødvendig å måke snø fra taket. For enkelte bygninger kan det være behov for å forsterke taket, melder Byggforsk.

Pressemelding fra Byggforsk

Norges byggforskningsinstitutt (Byggforsk) har i en ny rapport vurdert påliteligheten til eksisterende bygninger i forhold til de nye snølastreglene fra 2002. Snø I følge undersøkelsen er beregnet sikkerhet mot sammenbrudd pga. snølast lavere for eksisterende bygninger enn hva forskriftene nå krever for nye bygg. Alle eiere av bygninger bør derfor kjenne til hvilken snømengde taket er dimensjonert for, og man bør ha gode rutiner for tilsyn og måking. Skadene etter store snølaster på tak i Nord-Norge vinteren 1999/2000 skyldtes feilkonstruksjoner og større belastninger enn bygningene var beregnet på å tåle. Flere har derfor stilt spørsmål ved om den eksisterende bygningsmassen tilfredsstiller kravene i det nye regelverket. Regelendringene i 2002 innebærer at det nå skal dimensjoneres for en snølast som gjennomsnittlig opptrer hvert femtiende år, mot tidligere hvert femte år, samtidig som det også ble innført flere andre endringer i beregningsforutsetningene. Vind Undersøkelsen viser at de fleste av de undersøkte bygningene har en høyere beregnet sikkerhet mot sammenbrudd på grunn av vindlast enn det de nye forskriftene nå krever. For bygninger i vindutsatte kommuner, for høye bygninger eller på steder med spesiell topografi kan sikkerheten derimot være lavere. Undersøkelsen Hovedhensikten med utredningen har vært å få en pekepinn på i hvilken grad eksisterende bygninger i Norge tilfredsstiller dagens forskriftskrav til sikkerhet mot sammenbrudd på grunn av snø- og/eller vindlaster. Undersøkelsen omfatter 20 tilfeldig utvalgte bygninger i ti kommuner. Man har gått gjennom tilgjengelig dokumentasjon, bestemt bygningenes robusthet etter de nye beregningsreglene og vurdert behovet for forsterkninger. Kontruksjonene er undersøkt for feil og mangler og for svekkelser på grunn av elde eller ombygging. Bygninger med lette tak og store spennvidder, og hvor mange mennesker kan oppholde seg, har fått spesiell oppmerksomhet. Undersøkelsen tyder også på at det ofte slurves med prosjekteringen, eller at denne helt utelates, ved ombygginger og tilbygg. Dette kan føre til svært store reduksjoner i bæreevne. Det er derfor viktig at også ombygginger og tilbygg blir tilstrekkelig prosjektert. Undersøkelsen viser at det er meget vanskelig å framskaffe tegninger og beregninger for eksisterende bygninger. Byggforsk anbefaler at offentlige myndigheter bidrar til å etablere et system som sørger for at slik dokumentasjon blir oppbevart.

Rapport 114 - Snø- og vindlaster på eksisterende bygninger koster kr. 250,- og kan bestilles fra Byggforsk

Klima 2000 Rapporten er utarbeidet innenfor FoU-programmet Klima 2000. Hovedmålet med programmet er gjennom forskning å utvikle prinsippløsninger for konstruksjoner som gir økt motstandsevne ved ytre klimapåkjenninger. I tillegg skal programmet kartlegge mulige virkninger av klimaendringer på det bygde miljø - og hvordan samfunnet best kan tilpasse seg endringene. Programmet blir ledet av Byggforsk og gjennomføres i samarbeid med Forsvarsbygg Utbyggingsprosjektet, Husbanken, Statsbygg, Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH), Oslo kommune Undervisningsbygg Oslo KF og Statens bygningstekniske etat (BE), samt andre fagmiljøer og sentrale aktører i BAE-sektoren. Programmet vil pågå frem til utgangen av 2006, og består av 14 ulike prosjekter. Hjemmeside: http://www.byggforsk.no/Prosjekter/Klima2000/