Tegning: Global Crop Diversity Trust Tegning: Global Crop Diversity Trust

300 besøkte frøhvelvet

Mer enn 300 personer benyttet anledningen til å få en omvisning da Svalbard globale frøhvelv inviterte til Åpen Dag.

Mange i lokalbefolkningen på Svalbard har nok hatt en viss kjennskap til det som har foregått i fjellsiden ovenfor Longyearbyen Lufthavn. Og noe har man lest i Svalbardposten, andre norske aviser eller sett på TV; enten norske eller en av de andre 60 (!) TV-kanalene som så langt har besøkt frøhvelvet. Men ikke særlig mange har fått anledning til se anlegget med egne øyne. Det fikk de anledning til lørdag.

Betydelig interesse
Vel 300 mennesker møtte fram på tre omvisningene lørdag. Dette var langt over det man ellers forventer på denne type arrangementer. Geir Dalholt fra Landbruks- og matdepartementet (leder i styringsgruppen) ønsket velkommen og orienterte om organiseringen av arbeidet og statens rolle i prosjektet. Per Kyrre, konst. miljørådgiver hos Sysselmannen på Svalbard, holdt så en kort hilsningstale. Deretter ble de frammøtte delt i grupper som fikk grundigere orientering om hvelvets funksjon og om utvelgelse av frø (prosjektleder frøhvelvet Grethe Evjen), om arbeidet med lokalisering av anleggsted (prosjektleder Statsbygg Magnus Bredeli Tveiten) og om tekniske detaljer i konstruksjonen (Dag Rindal Brox, Barlinghaug). Spørsmålene, både fra store og små, vitnet om stor interesse for prosjektet.

De siste sivile
Lokalbefolkningen ble dermed også de siste "sivile" personene til å se seg om i hvelvet. Umiddelbart etter avslutningen av Åpen Dag ble anlegget stengt for besøk. Nå skal frøhvelvets folk få fred til å sluttføre de siste arbeidene og temperaturen skal bringes ned fra normal permafrost på ca. 4 minusgrader ned til minus 18.

26. februar 2008 skal alt være klart til åpningsseremoni.