Hvilke regnemestre

TV-nyhetene kjørte i kveld to ulike saker som viser hvor håpløse regnestykker man kan lage - og hvor konsekvensene er store både for kommuner og for dem som bygger i forhold til miljø og energi bruk.

Vi tenker på skandalesaken fra Nord-Norge hvor kraftkommuner har brukt 800 millioner kroner på amerikanske verdipapirer - og vi tenker på saken om energikrav til nye bygg hvor regnestykkene til energisparing viser seg å være riv ruskende gale.

Vi vet ikke om det er grådighet eller dumskap, men det som har skjedd i Nord-Norge hvor meglerforetak har lurt folkevalgte opp i styr, er egentlig en stygg sak. Dersom noen kommuner har mer penger enn de har bruk for, er det sikkert andre deler av kommune-Norge som kan ta i mot. Ellers skulle vi tror at de berørte kommuner har mer enn nok av oppgaver å bruke penger på enn å spekulere med dem på børsen. Vi minnes Halden kommune som for noen år siden drev med handel med derivater. Få aner vel hva det kan være, men dette er også kjøp og salg av verdipapirer som man egentlig bør ha meget god innsikt i før man innlater seg på noen handel.

Nå mener kommunene at de handlet i god tro - og at de føler seg lurt. Bondefanget vil vi si. Men etter vårt syn manglet det ikke på advarseler på forhånd - så dette må nok politikerne stå til rette for overfor sine velgere ved neste valg.

Ellers synes vi det er utrolig at man ikke har kvalitetsikret de modellene som er utviklet i forhold til å måle energisparing i nye bygg. Den regnefeilen som visstnok er funnet burde vært avdekket gjennom kontrollrutiner. Man skulle tro at man har lært. Skitt inn i en datamaskin gjør ingen lykke.