Kraftig fall i ordretilgangen

Verdien av entreprenørenes tilganger på nye boligprosjekter falt kraftig i tredje kvartal 2007 og var 11 prosent lavere enn i tredje kvartal 2006, målt i løpende kroner, skriver SSB i en pressemelding. 

Bedriftenes beholdning av nye boligprosjekter sank med 6 prosent i løpet av tredje kvartal 2007, og er 4 prosent lavere enn ved utgangen av tredje kvartal 2006. På grunn av veksten i byggekostnadene var volumnedgangen enda større. Reserven av boligrehabilitering ligger 9 prosent over nivået på samme tid i fjor.

Tilgangen på andre bygg enn boliger - i hovedsak nye næringsbygg - er fortsatt rekordhøy. Entreprenørenes beholdning av andre nybygg enn boliger steg med 7 prosent gjennom tredje kvartal i år, og er 49 prosent høyere enn på samme tid i fjor. Reserven av rehabilitering av andre bygg er 13 prosent høyere enn i fjor.

Totalt for hele byggsektoren holder verdien av ordrebeholdningen seg uendret gjennom tredje kvartal, og er 21 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Færre tilganger i tredje kvartal i år førte til at verdien av entreprenørenes anleggsreserver falt med 6 prosent gjennom kvartalet. Beholdningen er nå 5 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Den samlede verdien av bygge- og anleggsnæringens ordrebeholdning gikk ned 2 prosent i løpet av tredje kvartal, og er nå 15 prosent høyere enn ved utgangen av tredje kvartal i fjor.

SSBs ordretilgang statistikk