Kontinuerlig produksjonsvekst

Produksjonsindeksen har nå i over fire år vist en kontinuerlig vekst i byggenæringen, melder SSB. 

Den totale produksjonen innenfor bygge- og anleggsvirksomheten i Norge var i tredje kvartal i år 6,4 prosent høyere sammenlignet med tredje kvartal i 2006.

Produksjonsindeksen har steget kontinuerlig siden fjerde kvartal 2002, ifølge sesongjusterte tall. Det siste kvartalet viser produksjonsindeksen en sesongjustert vekst på 1,3 prosent.

Nybyggingen øker mest
Produksjonen innenfor byggevirksomheten steg med 7,5 prosent fra tredje kvartal 2006 til tredje kvartal i år, og det er økning i produksjonen av nye bygninger som også dette kvartalet bidrar mest til dette. Produksjonen av nybygg viser en vekst på 10,5 prosent siste året. Innenfor rehabiliteringsvirksomheten (ombygging, reparasjon og vedlikehold av bygninger) er produksjonen i tredje kvartal 3,6 prosent høyere enn i tilsvarende kvartal i fjor.

Justert for normale sesongvariasjoner steg den totale byggevirksomheten med 2,0 prosent siste kvartal.

Lavere vekst i anleggsvirksomheten
Etter tre kvartaler med vekst på rundt 10 prosent sammenlignet med samme kvartal året før, var veksten i anleggsproduksjonen i tredje kvartal mer moderat. Sammenlignet med tredje kvartal i fjor steg anleggsproduksjonen med 3,4 prosent. Fra andre til tredje kvartal i år viser den sesongjusterte indeksen en nedgang i anleggsproduksjonen på 1,2 prosent.