DN: FNs klimarapport viser ikke det riktige bildet

Direktoratet for naturforvaltning (DN) mener sluttrapporten fra FNs klimapanel ikke viser det riktige bildet. Klimaendringene skjer enda raskere og gir mer dramatiske effekter enn det rapporten viser, ifølge DN.

 

DN mener FNs klimapanel har gjort en svært viktig jobb, men viser til at en miljø- og klimarapport fra FN i oktober konkluderer med langt raskere klimaendringer enn tidligere antatt.

- Årsaken til at klimapanelets sluttrapport ikke viser det helt riktige bildet er dels at de ikke har med seg nye og oppdaterte klimafunn fra det siste året, og dels at rapporten er et politisk kompromiss hvor noen land har bidratt til å dysse ned alvorligheten av klimaendringene, sier DN-direktør Janne Sollie i en pressemelding.

Dystre utsikter
Hun mener man er langt unna å stabilisere verdens CO2-utslipp. Ifølge forskere har utslippene fra 2000 til 2006 økt med hele 20 prosent, og alle prognoser tyder på at denne utviklingen vil fortsette, mener Sollie.

- Det betyr at de mest dramatiske klimaendringene fortsatt ikke er skapt, men blir skapt om noen tiår av de klimagassene vi slipper ut i dag, sier hun.

Sollie argumenterer med at det vil være svært vanskelig, eller nærmest umulig, å begrense temperaturøkningen i verden til bare 2 grader, når utviklingen fortsetter på denne måten.

Mer CO2 enn forventet
- Det er mer sannsynlig at vi i løpet av dette århundret når 3-4 graders økning eller mer, sier Sollie.

- Issmeltingen i Arktis, bresmeltingen på Grønland og smeltingen av permafrost i nord er rekordartet. Havet stiger raskere, blir surere og tar opp mindre CO2 enn forutsatt. Og det er i dag mer CO2 i atmosfæren enn det som var forventet om ti år, sier Solli med henvisning til forskning som er framkommet de siste månedene.