Rekordstor eksport av norsk drikkevann

Eksporten av norsk drikkevann er femdoblet siden 2000. Det er først og fremst Europa og USA som vil ha norsk drikkevann.

 

Hittil i år har Norge solgt nærmere 25 millioner liter drikkevann. Det er mer enn en femdobling siden 2000, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

- Vann blir stadig viktigere som eksportvare. Vi merker stadig større interesse for norsk drikkevann, sier informasjonssjef Kjetil Bergmann i Innovasjon Norge til Dagsavisen.
Innovasjon Norge, som hjelper norske bedrifter med å satse internasjonalt, har imidlertid ikke noen oversikt over hvilke norske vannprodusenter som i dag satser i utlandet.
Det er først og fremst i Europa og USA at norsk drikkevann får innpass i butikkhyllene. Ifølge Innovasjon Norge tjener norske drikkevannsprodusenter godt på den norske naturens gode rykte.

'Først ut med eksport av drikkevann var Voss Water, som begynte å selge norsk vann til USA i 2000. Det første året utgjorde omsetningen 5 millioner kroner. Nå selges over 20 millioner liter Voss-vann i 35 land, og omsetningen var i fjor på rundt 200 millioner kroner.
Lørdag opplyste Statskog at de kaster seg inn i drikkevannsmarkedet, både her hjemme og i Europa.

- Vi skal lage folkevann fra Rognan i Nordland, sier seniorkonsulent Odd Vestgård i Statskog.
Statskog er medeier i Polaris Kildevann, som selger vann på 19-liters dunker. I slutten av februar starter flaskevannproduksjonen.