Ny nedtur på børsen

Onsdagens oppgang på Oslo Børs ble avløst av en nedtur dagen etter. Hovedindeksen sluttet torsdag på 485,51 poeng, en nedgang på 1,81 prosent.

Nedgangen var bred og skyldtes en kombinasjon av dårlige nyheter fra USA og selskapsspesifikke nyheter her hjemme. Verst gikk det ut over oppdrettsselskapet Marine Harvest som etter å ha lagt fram tallene for tredje kvartal måtte tåle en nedgang på 16,7 prosent.

Det er John Fredriksen som er største eier i oppdrettsselskapet. Torsdag falt også verdien i hans øvrige selskaper på Oslo Børs. Både tankrederiet Frontline, bulkrederiet Golden Ocean og riggrederiet SeaDrill måtte tåle en mindre nedtur. Dermed krympet Fredriksens papirformue med rundt 1,8 milliarder kroner.

Nesten like galt gikk det med Medistim, et selskap som produserer medisinsk utstyr. Etter at to av styremedlemmene solgte store aksjeposter, falt selskapets verdi med 16 prosent.

Oljeprisen viste på ny en nedadgående tendens og slo dermed inn i StatoilHydro med en nedgang på 1,8 prosent.

Usikkerheten og uvissheten om hvilken vei verdensøkonomien egentlig går, har de siste ukene lagt en klar demper på aktiviteten ved Oslo Børs. Torsdag ble det omsatt for 12,2 milliarder kroner. Stadig flere investorer søker seg for sikkerhets skyld over i rentepapirer eller andre sikre plasseringer.

Analytikere spår at usikkerhet vil prege børsene resten av dette året, men ingen venter et krakk. Ny oppgang vil tidligst komme på nyåret. Det er gjennomgangsmelodien nå.