Støtter byggingen av saltkraftverk

Etter 10 år med forskning planlegger nå Statkraft utbygging av en fullskala prototyp av et saltkraftverk med støtte fra Enova. 

Potensialet for produksjon av saltkraft i Norge er omtrent 12 TWh/år, og går alt som forventet, regner Statkraft med å kunne starte opp Norges første saltkraftverk i 2015. Enova har bevilget 6,9 millioner kroner i investeringsstøtte til bygging av prototypen, melder Enova i en pressemelding.

- Dette er en spennende teknologi og vi er glad for å kunne bidra til at Statkraft får prøvd den ut i en fullskala pilot, sier adm. direktør Eli Arnstad i Enova.

Utvikling av ny teknologi krever store ressurser. Når prototypen er ferdig bygget vil Statkraft ha satset mer enn 100 millioner kroner i forskning og utvikling av denne energiteknologien. Teknologien for saltkraft er basert på osmoseprinsippet og har vært kjent siden 1970-tallet. Med bygging av en fullskala prototyp nærmer man seg siste fase i utviklingsprosessen før bygging av et kommersielt bærekraftig kraftverk.

- Vi er svært glade for at Enova støtter byggingen av saltkraftprototypen. Det styrker oss i troen på at dette er riktig måte å gå fram på, og det er et viktig finansieringsbidrag til utviklingen av en ny, ren energiteknologi med stort potensial, sier konserndirektør Siri Hatlen i Statkraft.