Spenncon månedens IA-bedrift

På tre år gikk sykefraværet i Verdalsbedriften Spenncon ned fra 13,2 prosent til 2,5 prosent, som NHO kårer til månedens IA-bedrift.

Det er mange faktorer som har virket inn, sier driftssjef Jon Morten Lund. Etter at IA-avtalen ble skrevet i 2003, har bedriften jobbet systematisk med IA-arbeidet.

- Bedriften har et godt samarbeid med NAV og lært seg å bruke mulighetene der, blant annet tilretteleggingstilskuddet. Bedriften startet med trening lenge før alle andre gjorde det - det førte til kommunikasjon og samhold på tvers av fag og stillinger. Bedriften har nå målstyrt bruken av bedriftshelsetjeneste, og grepet fatt i utfordringer knyttet til livsstil.

Oppfølgingsansvaret ved sykdom er plassert ett sted. Langtidssykmeldte blir aktivt kontaktet av bedriften.

- Vi hører etter hvordan de har det, og ber de ta seg en tur for å drikke kaffe. Det kan være problematisk å komme tilbake på jobb etter langvarig avbrekk, derfor er det viktig å holde kontakten, sier produksjonssekretær Elisabeth Kvelstad.

- Vi har et godt samhold, og det er lite surmuling her, sier tillitsvalgt Bjørn Olsen om arbeidsmiljøet i Spenncon. - Sykefraværet er lavt og vi snakker sammen på tvers av stilling og fag.

I motsetning til tidligere, ser bedriften nå at den både kan omplassere og omskolere internt ved behov, slik at man unngår uføretrygd.

- Vi ser at korttidsfraværet har gått opp, men langtidsfraværet har gått kraftig ned. Vi jobber mye med å bevisstgjøre de ansatte slik at de kan ta opp behov for tilrettelegging før det er aktuelt med sykemelding, forklarer Lund. Han er ikke bekymret for korttidsfraværet.