Arbeidstillatelse i ekspressfart

Utenlandske arbeidstakere med papirene i orden kan i løpet av fem dager få arbeidstillatelse og skattekort i Norge.

Servicesenter for utenlandske arbeidere

*Et samarbeid mellom Arbeidstilsynet, politiet, Utlendingsdirektoratet og skatteetaten. Målet er også å få inn arbeids- og velferdsetaten Nav.

*Landets første servicesenter for utenlandske arbeidere ligger på Tøyen i Oslo.

*Om alle papirer er i orden skal det gå fem dager fra man søker om arbeids- eller oppholdstillatelse til skattekort blir sendt i posten.

*Senteret har tolker på polsk, russisk, engelsk, tysk, litt spansk og italiensk.

Servicesenteret for utenlandske arbeidstakere ble offisielt åpnet mandag av finansminister Kristin Halvorsen (SV) og arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap).

- Vi må få slutt på den svarte økonomien og gi utlendinger som vil jobbe i Norge en lettere vei mot et hvitt arbeidsliv, sa Halvorsen.

Behovet for arbeidskraft er stort, men likevel må mange vente unødvendig lenge på å komme seg i arbeid i lovlige former. På det nye senteret, som er plassert på Tøyen-senteret i Oslo, samarbeider politiet, Utlendingsdirektoratet, Arbeidstilsynet og Skatteetaten for at utlendingene skal få det enklere.

Arbeidernes familier skal også få bruke senteret. Det kan trolig bli åpnet lignende arbeidssentre flere steder i landet.