Oppgang i elektrisitetsprisene

Konsumprisindeksen (KPI) steg med 0,3 prosent fra september til oktober 2007. Det var i hovedsak prisene på elektrisitet som bidro til økningen.

De siste tolv månedene falt KPI med 0,2 prosent. Dette er en svak oppgang i tolvmånedersveksten fra forrige måned. KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE) steg med 1,4 prosent siste tolv måneder, melder SSB.

KPI var 118,9 (1998=100) per oktober 2007, mot 119,1 på samme tid i fjor. Dette tilsvarer et fall på 0,2 prosent siste tolv måneder, opp 0,1 prosentpoeng fra forrige måned. Tolvmånedersveksten i KPI-JAE var 1,4 prosent i oktober, ned 0,2 prosentpoeng fra september.

Prisoppgang på elektrisitet
Det var hovedsakelig prisutviklingen på elektrisitet som gjorde at KPI steg med 0,3 prosent i oktober. For andre måned på rad gikk prisene på elektrisitet inkludert nettleie opp, denne gang med 7,7 prosent.

Prisutviklingen på klær og skotøy var også delaktig i veksten i KPI, og samlet steg prisene med 1,7 prosent. Gruppen klær og skotøy er nå tilbake på prisnivået før sommersalget startet.

I motsatt retning trakk priser på matvarer, med en nedgang på 1,2 prosent. Herunder bidro særlig en nedgang i prisene på frukt og grønnsaker denne måneden. Priser på flyreiser og drivstoff bidro også til å dempe den samlede prisveksten med en nedgang på henholdsvis 2,7 og 2,2 prosent fra september til oktober.

Fortsatt negativ tolvmånedersendring
Det er fortsatt de lave prisene på elektrisitet som bidro mest til negativ tolvmånedersendring i KPI. Elektrisitetsprisene var 37,6 prosent lavere sammenlignet med oktober 2006. KPI uten elektrisitet (KPI-JEL) steg med 1,7 prosent siste tolv måneder. Gruppen klær og skotøy viste en prisnedgang på 6,0 prosent siste tolv måneder. Videre hadde audiovisuelt utstyr en prisnedgang på 5,2 prosent siste tolv måneder.

Den negative tolvmånedersveksten ble dempet ved at de fleste andre konsumgruppene i KPI hadde stigende priser. Priser på produkter til vedlikehold og reparasjon av bolig steg med 6,7 prosent fra samme tid i fjor. Gruppen transport viste samlet en prisvekst på 2,4 prosent, der priser på transporttjenester og bensin bidro mest. Matvareprisene økte med 2,0 prosent, mens beregnet husleie for selveiere steg med 1,5 prosent. Hotell- og restauranttjenester viste en oppgang på 4,5 prosent i prisene fra oktober 2006.

Tolvmånedersveksten i KPI steg med 0,1 prosentpoeng fra -0,3 prosent i september til -0,2 prosent i oktober, noe som understøttes av økte priser på elektrisitet siste måned. Tolvmånedersveksten for KPI justert for avgiftsendringer (KPI-JA) gikk fra -0,6 i september til -0,3 i oktober.