Forskning og troverdighet

Vi har nå på ny fått en debatt på bygg.no om forskningsrapporter og troverdighet. Mange synes det er påfallende at forskningsresultater ofte ender i favør til dem som har bestilt og betalt oppdraget. Slik kan det ikke være.

Nå er det ingen nyhet at forskere er uenige. Ofte er også utgangspunktet ulikt - og det kan gi ulike utslag. Det er ikke lett å sammenligne epler og bananer.

Bakgrunnen for diskusjonen denne gang er at vi gjenga en dansk forskningsrapport som sa at betonghus er bedre enn trehus i forhold til utslipp av CO2. Saken var ikke før kommet på nettet før vi får tilsendt en tilsvarende rapport fra Sverige som sa at trehus er best i forhold til CO2. Man kan da saktens spørre hvem man kan stole på.

I en av de mange kommentarene som er kommet inn kritiseres vi i bygg.no for at vi legger ut slike meldinger for kjapt. Vi skal visstnok analysere forskningsrapporter for å finne ut om det er hold i dem. Men til vedkommende må vi da bare si at det ingen redaksjoner i hele verden som sitter på kompetanse for å verifisere alle forskningsrapporter som blir offentliggjort. At man ikke liker et forskningsresultat, er greit nok, men man må ikke ta redaktøren for slikt.
Både i Byggeindustrien og i bygg.no er vi opptatt av å videreformidle alle mulige nyheter som har interesse i byggenæringen. Så lenge sakene er innenfor sømmelighetenes grenser ser ikke vi det som vår oppgave å sensurere forskningsresultater på grunn av at vi ikke liker konklusjonen.

Problemet med mange forskningsrapporter er at de aldri kommer frem til offentligheten. Til tross for at det er brukt masse penger, blir rapportene ofte stående i nedstøvede permer. Det har vi i Byggeindustrien og bygg.no tenkt å gjøre noe med. Sammen med Byggekostprogrammet har vi fått utviklet et program som gjør at vi om kort tid kan lage en egen nettside under bygg.no hvor ulike forskningsrapporter kan samles. Der kan man gå inn for å hente ut relevant informasjon. Man kan også søke i basen. Da vil man oppdage at kruttet er oppfunnet før. I stedet for å starte på null hver gang, kan man da kanskje bygge videre på den kunnskap som vi alt har.

Når det gjelder debatten mellom betong og tre vedrørende miljø, støtter vi tanken om at det må være mulig å lage en felles undersøkelse. Man må da bli enige om premissene - og så får man ta det resultatet som kommer. Vi ser ikke bort fra at vi da kan få flere vinnere. Vi tror nemlig at de ulike materialene har fortrinn på hver sine områder. Det er samspillet mellom materialene som virkelig betyr noe.

Men ellers - kom gjerne med kommentarer på bygg.no. Men la debatten da skje i anstendige former.