Vestlandet forberedes på uvær

Flere hundre oljearbeidere bringes til land, ferjer kanselleres og folk flest oppfordres til å forberede seg på mye uvær på Vestlandet og i fjellet de kommende dagene.

Værmeldingen går ut på at det blåser opp til storm sør for Stad torsdag kveld, og vinden vil holde seg sterk hele fredagen. Lørdag spakner det etter hvert til bris. Dessuten blir det kjølig vær og snøbyger. Det kan derfor bli vanskelige kjøreforhold mange steder, særlig i Hordaland, Rogaland og fjellet mellom Vest- og Østlandet.

Ikke ekstremvær
Uværet som nå er på vei østover fra Nordsjøen, har fått navnet Andrea av meteorologene. Men dette er et internt navn, og har ikke noe med navnesettingen på ekstremvær å gjøre, understreker Meteorologisk institutt.

- Vi har ikke sendt ut ekstremværvarsel, og det er ikke grunnlag for krisemaksimering, understreker meteorologkonsulent Knut Sætre ved Vervarslinga på Vestlandet.

Værvarslet går ut på bølgehøyder på 10 - 11 meter i Nordsjøen og storm som også vil treffe kysten natt til fredag. Også i fjellområdene er det ventet storm og snøbyger både fredag og delvis lørdag.

Ferjeproblemer
Det varslede uværet i Nordsjøen har ført til at DFDS kansellerer sin rute fra Bergen, Haugesund og Stavanger til England torsdag.

Det er varslet 10 - 11 meter høye bølger i Nordsjøen, noe som ikke er særlig behagelig for passasjerene. Båten som skulle gå fra Bergen torsdag formiddag blir derfor liggende over helgen, og neste rute går mandag 12. november.
Også Fjordline, som trafikkerer strekningen mellom Bergen og Danmark vurderer om avgangen torsdag skal kanselleres, får NTB opplyst hos selskapet.
Oljearbeidere til lands
På oljefeltene Ekofisk og Valhall lengst sør i Nordsjøen trappes bemanningen ned med mellom 500 og 800 mann. Det er ingen dramatikk i dette, men selskapene vil være føre var, understreker kommunikasjonsdirektør Stig S. Kvendseth.

- Vi har nært samarbeid med meteorologene, og når det varsles uvær og bølgehøyder slik som nå, så forflytter vi personellet til andre plattformer eller til lands. sier Kvendseth, som forteller at det kan bli rundt 500 personer som forflyttes på Ekofisk. Daglig transporteres rundt 340 personer til eller fra Ekofisk-feltet.

Ifølge Dn.no vil stormen føre til at oljeselskapene vil få et salgstap på 110 millioner kroner per dag på grunn av redusert produksjon.

Lave plattformer
Bakgrunnen for at en del plattformer tømmes for folk og produksjonen stenges ned, er at havbunnen under enkelte plattformer har sunket gjennom mange år.
Dette har ført til at høye bølger nå kan slå over dekket på plattformene.

- For å være føre var, er det utarbeidet en prosedyre for å forflytte mannskaper ved varsel om dårlig vær og stor bølgehøyde. Det har skjedd flere ganger, forteller pressetalskvinne Inger Anda i Petroleumstilsynet.

- Høye bølger kan slå over dekket, så det vil være vanskelig å oppholde seg der. Løse ting kan også skade mannskapene, så det er tryggest å forlate disse plattformene under slike værforhold, sier Anda.