Sandum reddet dansk fjernvarmeutbygging

Det gikk så absolutt ikke etter planen da Vejle Fjernvarmeselskap i Danmark skulle legge nye fjernvarmerør gjennom et vernet område i kommunen.

I et ulent og vernet område ble styrt boring valgt som metode for å unngå gravearbeider på den drøyt 250 meter lange traseen. Vikersund-firmaet Sandum AS ble redningen for fjernvarmeselskapet etter et års mareritt.

Det hele startet med at et svensk firma ble leid inn for å kjøre styrt boring. Ved benyttelse av denne metoden benyttes en styrbar borerigg. Fra riggen presses en borestreng gjennom ønsket trasè. Borestrengen presses fram og styres via instrumenter over bakken som kontrollerer og følger borestrengens styrehode. Når pilothullet er gjennomkjørt monteres et rymmehode til strengen med den aktuelle diameteren, og denne trekkes tilbake med påmontert rør. Dermed blir et vernet område svært lite utsatt for miljøpåvirkning og gravingen blir minimal.

Prosjektet
To PE-varerør med dimensjon 400 mm skulle etableres parallelt på en strekning med lengde 250 meter. Inne i varerørene skulle det trekkes inn fjernvarmerør som er bygd opp av en utvendig diameter 280mm PE rør, en isolasjonsskum og så et innvendig stålrør med 160mm diameter.

Uventet stopp
Etablering av rør nr 1 gikk bra. Rør nr 2 kjørte seg imidlertid fast etter 100 meter, grunnet siltlommer på 8 meters dyp.

For å få ut borkrona, måtte dermed PE-røret sprenges rett bak borkrona.
For om mulig å løse denne håpløse situasjonen ble det valgt å prøve å etablere fjernvarmerøret uten vararør på de resterende 150 meterene.

Borstenger fra styrt borerigg ble på nytt etablert på hele strekket gjennom det fastkjørte 400 mm røret.

Nå var planen å trekke det 280mm fjernvarmerøret 100 meter gjennom det fastkjørte 400 mm røret og så fortsette boringen de neste 150 metrene med fjernvarmerøret, - etablert direkte i bakken uten varerør.

Nok en gang ble det bråstopp, nå etter totalt 150 meter. Rørtrasèen besto nå av 100meter med 400mm PE varerør med fjernvarmerør innvendig og de neste 50 metrene med fjernvarmerør etablert rett i bakken. Det var fortsatt 100 meter igjen for å etablere rør nr 2.

Nå var det fjernvarmerøret som måtte sprenges for å få løs borekrona.

Kritisk situasjon
Det danske entreprenørselskapet Østergaard, som hadde leid inn den svenske boreriggen var nå i en kritisk situasjon, og måtte se seg om etter alternative løsninger. De tok kontakt med tyske Tracto-Technik, som er Sandums hovedleverandør av utstyr for Nodig-oppdrag. Sandum A/S ble tilkalt for om mulig å løse den alvorlige krisen.

- Vi sendte umiddelbart to av våre spesialister til Vejle for å bistå med problemløsningen. Vi forsto at dette ville bli en både krevende og interessant oppgave, sier Kristian Sandum. I tillegg til eget utstyr, en 125 tonn grundoburst, ble det også leid inn en 250 tonn grundoburst fra Tracto-Technik.

Sterke krefter
Bergninger som ble foretatt viste at det var behov for store trekkrefter og nødvendige sikkerhetsmarginer for å lykkes. Derfor falt valget på en trekkemaskin med 250 tonn trekkraft.

Oppdraget for Sandum AS ble dermed først å etablere trekkstenger fra 125 tonn maskinen på hele strekket på 250 meter

Neste trinn var å etablere trekkstenger fra den store 250 tonns maskinen. Grunnen for at disse ikke kunne etableres rett inn i trassen var at diameteren på stengene var større enn innvendig diameter på det fastkjørte fjernvarmerøret. (160mm)

Sandum AS kunne dermed benytte seg av sin spisskompetanse innen cracking /utblokking.

En spesiallaget kniv og ekspander, ble benyttet for å skjære tre rørdimensjoner langs traseen bestående av 400 mm PE-vararørrør ytterst , så fjernvarmerøret bestående av 280 mm PE-rør, isolasjon og innerst 160 mm stålrør.

Bak skjæreutstyret og ekspanderen ble trekkstengene til 250 tonn maskinen montert og det hele trukket på plass.Det ble benyttet ekspander med god oppdimensjonering og bentonittsmøring av stålrøret under utblokkingen.
En total trekkekraft på 195 tonn var nødvendig for å komme gjennom med stålvararøret.

Hele redningsoperasjonen ble gjennomført med kun èn driftsstans, og det var for å sveise sammen de nye stålrørene som var klargjort i 2 lange lengder.
For første gang opplevde mannskapene hos Sandum AS å bli servert champagne på grøftekanten, men dette skjedde i Danmark, og anleggesleder Morten Oxholm spanderte med glede etter ett års mareritt. I dag fungerer den nye fjernvarmeledningen i Vejle etter sin hensikt.