Navarsete avviser rask beslutning om lyntog

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) heller kaldt vann i blodet på dem som vil ha høyhastighetstog på skinnene så fort som råd er.

Både Høyre og Kristelig Folkeparti har varslet at de vil ha satsing på lyntog inn i klimaforhandlingene på Stortinget, men i den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag var Navarsete avventende.

Langt fram
- Jeg har registrert ønsket. Det er ikke noe i veien for å ta opp spørsmålet, men forslagsstillerne må ha glemt hvordan det er å sitte i regjering. Man må ha et særlig godt grunnlag å fatte en slik beslutning på. Derfor trengs det mer tid og en grundig diskusjon før det kan fattes vedtak om å bygge en høyhastighetsjernbane, sa Navarsete.

Hun la vekt på at spørsmålet om høyhastighetstog fortsatt bare er under utredning.

- Det er mange spørsmål som vi må ha svar på før vi kan gå inn for høyhastighetstog, sa statsråden.

Navarsete var sterkt i tvil om et slikt vedtak ville skje mens hun var samferdselsminister.

Bør være med
- Forpliktelser om fortsatt satsing på lyntog bør ligge inne i klimaforliket, sa Høyres Trond Helleland i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité til Dagsavisen onsdag.

Innen torsdag skal Venstre, Høyre og Kristelig Folkeparti prøve å bli enige om en felles plattform i klimaforhandlingene med regjeringen.

Flere økonomer er imidlertid kritiske til de samfunnsøkonomiske beregningene rundt satsingen på høyhastighetstog som ble utført av det tyske konsulentselskapet VWI.