Automatiske bomstasjoner i Oslo fra 1. februar

For å gjøre det enklest mulig for trafikantene vil Statens vegvesen sette opp automatiske bomstasjoner i Oslo neste år. Da fjernes alle felt med manuell betaling og myntmaskin, og alle skal passere i AutoPASS-feltene.

De nye bomstasjonene tar mindre plass, og det blir mindre kø, støy og forurensning når folk ikke lenger må bremse for å betale eller skifte felt.

- De som ikke har AutoPASS-brikke får tilsendt faktura i posten og kan betale via SMS. De som vil at passeringen skal slettes umiddelbart etter passering og ikke vil bruke brikke, kan betale på en bensinstasjon i nærheten, sier Geir Kjønigsen i Statens vegvesen. 250 000 passerer daglig bomringen i Oslo, og 90 prosent av dem som kjører i rushtida har AutoPASS-brikke. Brikkeandelen ellers ligger på litt over 80 prosent

Tester nytt og penere utstyr
- Vi tester nå utstyr fra forskjellige leverandører opp mot kravene i våre spesifikasjoner. Det nye utstyret har en design tilpasset bystrøk og ruver ikke i terrenget. Tre leverandører har stilt utstyr til disposisjon for denne testen. Testen foregår ved bomstasjonene i Lambertseterveien, Drammensveien og Tvetenveien.

Statens vegvesen må søke Datatilsynet om konsesjon for å sette opp automatiske bomstasjoner. Med forbehold om at denne konsesjonen gis vil alle 19 bomstasjonen i Oslo blir automatiske fra 1. februar 2008, opplyser Kjønigsen. I løpet av 2008 rives de gamle bodene, og nytt utstyr settes opp. Trafikken skal ikke berøres av omleggingen.

Mer effektiv og miljøvennlig passering
Når de nye bomstasjonene er på plass vil trafikken passere mer effektivt. Siden bilene ikke trenger bremse ned for å betale blir det også mindre støy og forurensning. 220 personer fra Securitas betjener bomringen i Oslo i dag, og i følge Kjønigsen vil driftskostnadene reduserer med rundt 80 millioner på grunn av lavere lønnsutgifter. Det vil derimot bli kostnader i forbindelse med utsendelse av fakturaer til dem som ikke bruker brikke.

Både Bergen og Tønsberg har allerede automatiske bomstasjoner, og Haugesund vil få det i juli 2008.