Tilskudd til ny vedovn

Enøketaten i Oslo gir tilskudd til å skifte ut gamle vedovner med nye rentbrennende ovner. Samme tilskudd gis også til å sette inn rentbrennende innsats i åpne peiser.

En rentbrennende vedovn gir mindre utslipp av svevestøv samtidig som du får lavere utgifter til ved. Antall rentbrennende ovner har økt med 20 prosentpoeng de siste fem årene. 38% av veden som ble brent i 2006, ble brukt i rentbrennende ovner, skriver VG.

Bor du innenfor Ring 3, kan du få 3.000 kroner. Bor du utenfor, kan du få 1.500 kroner. Tilbudet gjelder boliger i Oslo. Husk at du må få «ja» til tilskudd før du bytter. Liknende tilskudd gis i flere andre kommuner her i landet, men disse varierer fra år til år.

Reduserer utslipp
Det har gjort at utslippene av svevestøv nå er 14.000 tonn lavere enn om all veden var brent i gamle ovner. Tester tyder nemlig på at gamle ovner i gjennomsnitt slipper ut 5-6 ganger så mye svevestøv som nye rentbrennende.
Det viser endelige tall fra en spørreundersøkelse gjennomført av Statistisk Sentralbyrå (SSB) i samarbeid med Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Statens forurensningstilsyn (SFT) og Landbruks- og matdepartementet (LMD).

Sparer penger
Samtidig er de nye ovnene mer energieffektive enn gamle.
Undersøkelsen viser at de nye ovnene har ført til at husholdningene fikk nyttiggjort opp mot 0,9 TWh ekstra energi av den brente veden i 2006.
En moderne vedovn kan være en lønnsom investering. Men husk at lønnsomheten er avhengig av hvordan du kjøper veden. Å kjøpe veden i sekker er sjelden lønnsomt.

Mer varme for like mye ved
Ifølge SINTEF Energiforskning kan gamle ovner som blir fyrt med god lufttilførsel ha en virkningsgrad på opp mot 70-75%. Når disse ovnene fyres med redusert lufttilførsel, slik det trolig blir gjort i de fleste boliger, blir virkningsgraden redusert til 35-40%.

Nye ovner som fyres med god lufttilførsel kan ha en virkningsgrad på opp til 80%. Selv om nye ovner fyres med redusert lufttilførsel, vil de beholde en virkningsgrad på 70-75%. Til sammenligning har en åpen peis en virkningsgrad på opp til 15%.