Oljeinntektene langt over budsjett

Da statsbudsjettet ble lagt fram i begynnelsen av oktober, ble oljeprisen for 2007 anslått til 67 dollar. Mandag ble nordsjøolje omsatt for over 92 dollar.

 

For inneværende år har regjeringen lagt til grunn at oljeprisen omregnet i norsk valuta blir 400 kroner. Selv om dollarkursen de siste ukene har vært lavere enn tidligere i år, har økt oljepris gitt betydelige merinntekter for staten.

Med dagens dollarnoteringer ligger prisen per fat like under 500 kroner. Analytikere synes å være mer tilbøyelige til å spå oljeprisen over 500 kroner enn under for resten av året.
Dermed kan finansministeren trygt regne med mellom 15 og 20 milliarder ekstra i statskassa bare siden statsbudsjettet ble lagt fram.

Solid regnskap
I statsbudsjettet er det anslått at staten i inneværende år vil bruke 25,3 milliarder kroner av oljeinntektene før resten sendes videre til oljefondet eller Statens Pensjonsfond/Utland.
Det er i seg selv et betydelig beløp, men skulle analytikerne få rett i at oljeprisen snart passerer 100 dollar, vil Kristin Halvorsen (SV) ha tatt inn hele beløpet i merinntekter fra Nordsjøen i fjerde kvartal.

Det er de ekstraordinære skatteinntektene som gjør at vi i dette året vil bruke svært lite oljepenger for å balansere regnskapet. Finansdepartementet omregner derfor det regnskapsmessig korrekte beløpet til et såkalt strukturelt tall som viser hva vi ville ha brukt av oljepenger hvis 2007 hadde vært et «normalår».
Det er dette omregnede tallet politikerne legger til grunn når de drøfter bruken av oljepenger, ikke det beløpet vi faktisk bruker.

Neste år
Statens Pensjonsfond/Utland skal ved årsskiftet ha en verdi på 2160 milliarder kroner. I løpet av neste år skal det så stige til 2500 milliarder kroner.
Denne veksten baserer seg på prognoser for avkastning i de internasjonale finansmarkeder og inntekter fra norsk sokkel.

I statsbudsjettet legger regjeringen til grunn en oljepris på rundt 65 dollar eller 25 dollar lavere enn i dag. Omregnet til kroner regner statsbudsjettet med en pris på 360 kroner per fat.
Det betyr at regjeringen regner med et langt lavere beløp fra norsk sokkel neste år enn vi vil få i år.

Hva som blir avkastningen i de internasjonale finansmarkeder er minst like vanskelig å anslå.
Og samtidig er vi på full fart mot et årsskifte der stadig flere markedsaktører frykter eller håper at oljeprisen heretter skal bli et 3-sifret dollarbeløp.