Senter for fornybar energi på Ås

Bioforsk, Skog og landskap og Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) skal etablere Senter for fornybar energi på Ås. Trekløveret er godt i gang med forberedelsene.

Landbruks og matminister Terje Riis-Johansen opplyste om den kommende etableringen under et foredrag på Yaras kvalitetsseminar 2. november.

Samarbeid med næringsliv
- Jeg har et mål om at dette senteret skal bli et av de viktigste miljøene i Norge innenfor bioenergiforskning, sier Riis-Johansen.

- Arbeidet i et slikt senter kan bare lykkes i et tett og forpliktende samarbeid mellom forskning og næringsliv. Jeg vil derfor oppfordre næringslivet til å ta aktivt deltagelse ved etableringen av sentret. Det nye senteret skal bidra til at Norge blir blant de ledende landene i verden når det gjelder utvikling av biodrivstoff fra skogsvirke, sier landbruks- og matministeren.

Senter med stor kompetanse
Målet for senteret er å bidra til å øke energiproduksjonen basert på biomasse. Dette skal skje i et økonomisk og miljømessig bærekraftig perspektiv til beste for miljøet, samfunnet og næringslivet.

UMB, Bioforsk og Skog og landskap dekker sammen en stor bredde av kunnskapsbehovene innen bioenergi. Institusjonene har særlige fortrinn i sin faglige tilnærming basert på helhetsperspektiv og innbyrdes utfyllende kunnskapsområder.

De tre institusjonene har forberedt samarbeid i hele høst og alle formaliteter blir vedtatt før årsskiftet.

Forskning på logistikk
Ved å produsere biodrivstoff fra skog kan Norge dekke et energibehov på 20 milliarder kilowattimer i året. Det potensielle ressursgrunnlaget for økt bruk av bioenergi ligger først og fremst i skogen.

Skog og landskap har i 20 år forsket på logistikkutfordringer i forbindelse med rasjonell håndtering av råvarer til bioenergiformål. Hovedråvarene for bioenergiproduksjon vil være økt uttak av jomfruelig virke fra skogen som hogstavfall, lauvtrevirke, avfall fra trelast og treforedlingsindustri samt biomasse fra jordbruket, husholdningsavfall og husdyrgjødsel.

Bioforsk sterke på gass
Bioforsk sitt primære kompetanseområde innenfor fornybar energi er i følge rådgiver Olav Arne Bævre produksjon av biogass fra jordbruksavfall og samfunnsavfall. Andre viktige kompetanseområder er utvikling av biodrivstoff basert på nedbryting av lignin og cellulose, samt rydding av kulturlandskap og flisproduksjon som ledd i kampen mot gjengroing.

Utdanning
UMB er i ferd med å utvikle revidert og nytt utdannelsestilbud innen fornybar energi både på master og bachelor-nivå. Samtidig er det under etablering et spesialtilpasset etterutdanningstilbud innen fornybar energi. UMB bygger på sin kompetanse innen bioteknologi, prosessteknologi og bærekraftige analyser.