Sp vil at Norge skal presse EU

Senterpartiets sentralstyre mener Norge skal presse EU til å akseptere at miljøhensyn er overordnet markedskreftene.

Partiets øverste ledelse mener at EUs holdning til statlig finansiering av anleggene for CO2-fangst på Mongstad og Kårstø vil vise om unionen har tatt miljøutfordringene inn over seg, heter det i en uttalelse fra sentralstyrets møte i helgen.

Sp mener det er sterkt beklagelig at EU til nå ikke har signalisert en positiv holdning til statlig finansiering av fangst og lagring av CO2 fra gasskraftverkene på Mongstad og Kårstø.

Senterpartiet vil i regjering arbeide for at positive miljøtiltak går fri av konkurranseregelverket når unionen arbeider med ny lovgiving på dette området. Partiet mener EUs holdning i denne saken er en del av en generell uvilje mot å sette miljø og helse foran markedsliberalistiske prinsipper og fri konkurranse, heter det i uttalelsen.

Felles europeisk interesse
EU har allerede vedtatt at unionens mål er å få fram 12 store demonstrasjonsprosjekter for Carbon Capture and Storage (CCS) innen 2015.
Kommisjonen er klar over at det kreves store ressurser for å få gjennomført disse prosjektene og viser derfor til industrien og medlemslandene når det gjelder finansieringen.

Ifølge den norske delegasjonen til EU arbeider EU-kommisjonen med å finne løsninger som ikke er i strid med konkurransereglene.

Ett av momentene som kan benyttes for å sikre finansieringen av Mongstad er at prosjektet kan ha «felles europeisk interesse». Slike prosjekter kan komme inn under unntaksreglene i EØS-avtalen.

Statoils gevinst
Norge har lenge hatt en dialog med europeiske konkurransemyndigheter om de planlagte CCS-prosjektene. Fra norsk side ønsker man aksept for 100 prosent statsstøtte både til investering og drift. Samtidig har Norge understreket at teknologien kan gjøres kommersielt tilgjengelig både i Europa og globalt.
Det avgjørende for EU kan derfor bli i hvilken grad Statoil med regjeringens velsignelse vil satse på en kommersiell utnyttelse av Stoltenbergs såkalte månelanding på Mongstad.

Hvis tanken primært er å tjene penger på den nye teknologien, vil naturlig nok konkurranseaspektet melde seg. Om prosjektet har «felles europeisk interesse» i den forstand at Norge og Statoil vil «dele» teknologien med andre, vil det trolig være langt lettere å få forståelse for statsstøtten til Mongstad.