Seks skogområder vernet

Kongen i statsråd har i dag vedtatt å verne seks skogområder som naturreservater, skriver Miljødepartementet i en pressemelding.

Vernevedtaket inngår i arbeidet med frivillig vern av skog. Fire av områdene er kystgranskog, en skogtype som Norge har et internasjonalt ansvar for å beskytte.

- Vernevedtaket er et ledd i regjeringens satsing på økt skogvern. Vern av skog er et viktig tiltak i arbeidet for å nå målet om å stoppe tapet av biologisk mangfold. Allerede i desember vil vi følge opp med vern av en rekke nye skogområder, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Norge har stor variasjon av skogtyper, også skogtyper som er sjeldne internasjonalt. Av cirka 3800 arter på den norske rødlista lever 48 prosent i skog.

Fire av de vernede skogområdene ligger i Trøndelag og er lokaliteter med boreal regnskog, også kalt kystgranskog. Dette er en av de mest sjeldne og truede skogtypene i landet, og Norge har et internasjonalt ansvar for å sikre skogtypen. Utover spredte forekomster i Midt-Norge, er utbredelsen av boreal regnskog i Europa begrenset til små forekomster i vestlige deler av Skottland og Nord-Irland. Denne skogtypen har et unikt mangfold av truede arter, særlig lavarter, som ikke finnes i andre skogtyper.

De to siste områdene er den verneverdige bekkekløften Juveruddalen i Buskerud, og Grenimåsan i Akershus. Dette er en utvidelse av et eksisterende myrreservat, hvor nå også tilgrensende arealer med sumpskog er vernet.